Who do you think you are?

Ik ben een enorme fan van ‘Who do you think you are’. Het is een soortgelijk programma als ‘Verborgen verleden’, maar veel beter. Het is zo interessant, omdat men hier een facet uit een leven veel meer uitdiept. Zo gaven ze bijvoorbeeld een inkijkje in het leven als kapitein op een schip, een pauperbestaan, jodendom enzovoort. Omdat het gekoppeld wordt aan voorvaderen van de bekende mensen, die aan dit programma mee mogen doen, gaat het echt voor je leven.

Het programma werkt zo aanstekelijk, dat ik ook weer eens wat speurwerk heb verricht op internet naar mijn eigen afkomst. Ik ben al mijn hele leven benieuwd waar mijn achternaam vandaan komt en daaraan gekoppeld natuurlijk waar ikzelf vandaan kom. Ik deed een leuke ontdekking. Het gaat om de familie van mijn vaders kant. Ik weet er zo goed als niets vanaf. Ja ik heb mijn opa en oma vaag gekend, de rest van de Brabantse tak ken ik niet eens allemaal. Vragen aan mijn vader leverde weinig op. Dus wat ik weet is, wat ikzelf heb gezien, maar verder terug is onbekend. Het is een boerenfamilie uit de Peel. Opa en oma hadden een huurboerderijtje. Mijn vader heeft de kost verdiend o.a. met turfsteken. Bijna al mijn ooms en tantes hadden later ook een boerenbedrijf in de Peel. Mijn familie, inclusief ikzelf, heeft best wel een opvallende achternaam: Egelmeers. Het is me opgevallen, dat er gek genoeg vaker topografische plekken zijn, met dezelfde naam of een afgeleide ervan. Zo kwamen we op het Trekvogelpad in de buurt van Veenendaal bij een water met de naam Egelmeer. Ook heette een weg in de achterhoek Eggelmorsweg. Bij Den Bosch ligt een Engelenmeer. Ik dacht altijd al dat het iets anders moest zijn dan een meer voor de egels. En ja hoor. Ik lees op de site van de Utrechtse heuvelrug het volgende:

Waar de naam Egelmeer precies vandaan komt is niet bekend, we weten wel dat de Romeinen zo’n tweeduizend jaar geleden hier bij Veenendaal al kwamen. Zij noemden het Aegil Marum. Maar Aegil heeft niets met egels te maken. Egelmeer kan dus een verbastering van die naam zijn. Een andere verklaring kan zijn dat het genoemd is naar de bloedzuigers die er zaten, want in de Middeleeuwen werden bloedzuigers, egels genoemd.

Die bloedzuigers zaten in het veen en aangezien er in de Peel ook veel turf gestoken werd, zou dat de cirkel rond maken en een verklaring zijn voor de naam. Jarenlang was mijn bijnaam Egeltje, moet dat nu Bloedzuiger worden? Of ik daar blij mee ben?

Dit verhaal krijgt uiteraard nog een vervolg.

12 gedachtes over “Who do you think you are?

  1. Hoi Bettie,

   mijn achternaam is ook Egelmeers. Was toevallig vandaag aan het zoeken op internet en zag jou blog. Ik heb tot ongeveer 1700 de familie kunnen traceren. Voorvaderen zijn afkomstig uit Beek en Donk. Mijn familie woont al jaren in de omgeving van Veldhoven.

   Liked by 1 persoon

   1. Hallo Kees. Leuk dat je reageerde. Mijn naam is Jeanne (Sjanne) en mijn familietak leefde generaties lang in 5 plaatjes rondom Gemert. Ik heb voorvaderen teruggevonden tot in de 17e eeuw. De twee plaatsen die jij noemt komen niet voor. Zijn we dan toch geen familie of stammen we toch ooit van dezelfde voorouders af?

    Like

 1. Haha, af en toe heeft een mens zo’n gedachtensprong. Ik kan honderden jaren terug in het verleden. Een familielid heeft de stamboom uitgezocht. Ik ken wel de namen maar weet niet wat ze allemaal uitgespookt hebben.

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s