Marskramerpad: Breukelen – Hollandsche Rading

Eindelijk hebben we weer een etappe van het Marskramerpad gelopen. Door omstandigheden was al weer een tijd geleden, maar vandaag was het er een uitgelezen dag voor. Nadat de vroege mist was opgetrokken en de kou van de eerste nachtvorst van dit jaar alweer afnam starten wij vanaf station Breukelen met onze wandeling. Het ging in oostelijke richting dwars door de stad tot over de Vecht.

We passeerden Slot Gunterstein en liepen verder over het landgoed. Op de kaart zagen we dat er lange rechte paden gelopen moesten worden om bij de Loosdrechtse plassen te komen. We waren bang dat het oersaai zou zijn, maar het tegendeel was waar. Langs grasdijken en mooie landweggetjes was van alles te zien. Hier een collage met dieren die we onderweg zagen. Er ontbreken er nog wel een paar zoals twee ijsvogels die voorbij vlogen, al schitterend blauw in de zon.

 In het landschap zag je overal onderdelen van de Stelling van Amsterdam terugkomen, zoals bij voormalig fort Tienhoven. Er is bij het renoveren van de dijk een monument gemaakt om te herinneren aan de Aspergeversperring, als aandenken aan de verdedigingslinie als onderdeel van de Hollandse Waterlinie. Een magnifieke plek geworden voor de vermoeide wandelaar.

De Loosdrechtse plassen lagen er prachtig bij in de najaarszon. De lange rechte weg voerde naar molen ‘De Trouwe Wachter’, alweer een plaatje in het landschap!

De zon zette vandaag alles in een apart licht. Zelfs de vele bruintinten in het natuurreservaat waren mooi om te zien.We bereikten de Graaf Floris V-weg met een heuse grenspaal, die na een veldslag in 1356 de grens aangaf van Holland. Het station van Hollandse Rading was voor vandaag het eindpunt. Rading betekent trouwens gewoon ‘grens’.

 Moe maar voldaan zaten we in de trein. We hebben de smaak van het wandelen weer te pakken en zijn alweer benieuwd naar al het moois dat Nederland nog meer te bieden heeft.

8 gedachtes over “Marskramerpad: Breukelen – Hollandsche Rading

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s