In het archief

Tijdens de laatste les van mijn cursus genealogie in ’t Waterlands Archief brachten we een bezoek aan het archief aldaar. Dat er ontzettend veel bewaard wordt, wisten we wel, maar nu konden we het ook zien. In ruimtes met een constante temperatuur van 18 graden en een bepaalde luchtvochtigheid is het papierwerk aan een minimum slijtage onderhevig. Ze hebben daar oude kaarten, foto’s, boeken en archieven van de burgerlijke stand, militairen, kadaster, doopboeken, trouw en begrafenisboeken en nog meer. Wel 5 km aan dossiers. Door die diversiteit aan documenten weten de archiefmedewerkers zoveel smeuïge verhalen te vertellen over onze voorouders! Mede daardoor werd het een interessante cursus.

Mijn oog viel er op een prent van Purmerend aan ’t Noord-Hollands kanaal. Daar voeren sinds 1824 grote koopvaardijschepen vanaf Den Helder naar de Amsterdamse haven. Wat een aanblik van die zeilen. Ik zou ze dus vanaf mijn huiskamerraam zo hebben zien langs varen!

Het kanaal is aangelegd op initiatief van Koning Willem 1 en functioneerde vanaf 1824. Het heeft niet erg lang gediend als waterweg voor de zeeschepen. Toen ze de kennis hadden om zeesluizen aan te leggen, durfden ze duinen door te breken en hebben ze een kortere verbinding gemaakt. Het Noordzee kanaal werd gegraven en toen kon je vanaf IJmuiden naar Amsterdam. Het Noord Hollands kanaal is vanaf die tijd (1876) alleen nog maar voor de binnenscheepvaart.

7 gedachtes over “In het archief

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s