Nationaal archief

Het was al een belevenis om er te komen. Ik ging met een dorpsgenote, die dezelfde cursus Genealogie had gevolgd als ik, naar Den Haag. Eerst misten we al twee treinen. Ik schatte de tijd verkeerd in met het andere looptempo van G, waardoor we twee keer achter elkaar onze trein zagen wegrijden. Uiteindelijk waren we een kwartier te laat op Den Haag Centraal. Daar namen we natuurlijk, achteraf gezien, net de verkeerde uitgang, zodat we helemaal niet, zoals ons was verteld, alleen maar een plein hoefden over te steken. We vroegen herhaaldelijk aan voorbijgangers, maar niemand had ooit gehoord van het Nationaal Archief. Totdat ik een mevrouw aansprak. Met een Limburgs accent wees ze ons de steeg, die we moesten nemen. Terwijl ik haar beter aankeek, zag ik dat ik oud-minister van Onderwijs en van Economische zaken Maria van der Hoeven de weg had gevraagd. Dat is raar hoor. Jij kent haar wel, maar zij kent mij niet. We lachten maar eens vriendelijk de lach der herkenning naar elkaar, want zij had ongetwijfeld ook mijn Limburgse accent gehoord. De steeg zat tussen twee, voor mijn gevoel heuse wolkenkrabbers, in. En ja hoor, 20 minuten te laat konden wij ons voegen bij onze groepsgenoten, die al met de rondleiding door het archief begonnen waren. En weer heb ik me verbaasd over de enorme hoeveelheden papier die er bewaard zijn. Dit zijn kasten vol met familiekaarten.

Op de afdeling Genealogie is duidelijk te merken, dat het digitale tijdperk is aangebroken. Steeds meer wordt geplaatst op internet. Daardoor hoef je nog maar voor weinig dingen, daadwerkelijk naar een archief te gaan. Hier in Den Haag was men met een inkrimpings-verbouwing bezig. Er gaan steeds meer kasten met papieren verdwijnen. Men kan toe met minder personeel om stukken op te halen, maar dat wil niet zeggen, dat je minder kunt opzoeken. De toegankelijkheid is juist beter geworden, omdat je heel veel al vanuit huis kunt vinden. Ik vind het klasse van de mensen die het Nationaal Archief en ’t Centraal Bureau voor Genealogie beheren, dat ze dat mogelijk maken. En het zelfde geldt voor alle streekarchieven. Als het je interesseert, zijn er schatten uit het verleden te vinden!

8 gedachtes over “Nationaal archief

  1. Er mag dan veel op internet verschijnen, wat heel handig is, toch gaat er niets boven een akte uit 1753 zelf in handen houden en aan het papier kunnen ruiken. Alleen al het idee dat je voorvader het heeft aangeraakt toen hij zijn krabbel eronder zette …

    Geliked door 1 persoon

  2. Voor het echte papieren archief is wat te zeggen, voor het digitale ook. Hopelijk wordt niet alles vernietigd. En weer denk ik “ik zou ook eens op zoek moeten gaan”. Ik zet het op mm to do lijst….

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s