Overstroming

De NS vrij-reizendag brandde in mijn zak. Waar zullen we eens heen reizen? Gisteren was er een dag met wat mooier weer voorspeld, dus besloten we naar Nijmegen te gaan. Daar wilden we eens kijken hoe de Waal buiten zijn oevers is getreden. In ons eigen polderlandschap is de waterregeling zodanig geregeld, dat dat hier niet gebeurt. Bij een rivier moet je anders te werk gaan. In de afgelopen periode hebben we in rivierengebieden overal in Nederland veel werkzaamheden gezien, die moeten helpen om het buiten de oevers treden van de rivieren te reguleren. In Nijmegen had men regelmatig last van ondergelopen kades. Dat is nu niet het geval.  De eerste tekenen van hoog water zagen we toen we richting de Gelderse Poort liepen.

Deze uitbater ondervindt wel schade, maar gelukkig is het geen hoogseizoen. We wilden een klein rondje in de Ooijpolder lopen. Het was genieten met de mooie luchten en het zicht op de stad.

Op een gegeven moment strandde onze missie en konden we omkeren. Maar het water kan hier vrijuit de natuur in stromen. De wilde paarden en bizons liepen op hogere gebieden. Door ’t gebruik van zo’n overloopgebieden hou je de schade van het water beperkt in stedelijke gebieden. Door mijn lekenbril kijkend, denk ik, dat er de afgelopen jaren weer goede stappen gezet zijn in de strijd tegen het water. Als het peil hier weer gezakt is komen we nog eens terug om het rondje in die prachtige Ooijpolder af te maken.

12 gedachtes over “Overstroming

 1. Ha, foto’s van het hoge water: alleen nog maar gezien op het journaal.
  Leuk dat jullie daar hebben rondgesjouwd! In 1995 is Zaltbommel, onze woonplaats destijds, nog geëvacueerd geweest ivm de hoge waterstand van de Waal. In de directe omgeving zijn in de loop der jaren diverse maatregelen genomen zodat men hoopt dat dit niet meer zal gebeuren in de toekomst.

  Geliked door 1 persoon

 2. schitterende reportage die het nivo van ramptoerisme ver overstijgt. Ik probeer je log door te sturen aan vrienden die in dat gebied geboren en getogen zijn, in Lent. . Hij is nu 93, komt niet meer zover, maar hij zal genieten van je foto’s.. Onze Maas staat ook hoog, maar die krijgt zijn water van het plateau van Langres, en krijgt niet zoveel water als de Rijn, die gevoed wordt vanuit Zwitserland en de duitse rivieren doen er nog een schepje bovenop. Maar ook onze Maas heeft een breder bed en nevengeulen gekregen, dus er wordt van alles aan gedaan.

  Geliked door 1 persoon

   1. Wij zijn afgelopen zaterdag langs Langres gereden. Er staat daar ongewoon veel water, hele meren. Nog nooit zoveel water gezien in die streek en we reizen toch al heel wat jaren door Frankrijk.

    Geliked door 1 persoon

 3. Altijd weer fascinerend – water op plaatsen waar het niet hoort. Of beter gezegd: waar het water lange tijd niet meer hoorde. Dankzij het voortschrijdend inzicht dat je rivieren niet kan temmen met kanaliseren en alsmaar hogere dijken.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s