Boomzagertje

Ik wist dat er ergens in de Leidse Bosjes in Amsterdam een beeldje verscholen zat. Elke keer als ik er in de buurt kwam, lopend of vanuit de tram, was ik aan het turen. En ja hoor, vandaag zag ik hem opeens. Veel lager dan ik had gedacht, eigenlijk vlak langs de weg vanaf het Leidseplein. 
Het verhaal achter het beeld komt van Wikepedia:

Het BoomzagertjeHoutzagertje of Het zagertje, is een klein onopvallend beeld in het Leidsebosje in Amsterdam. Het beeld bestaat uit een mannetje dat staat te zagen in een dikke overhangende tak van de zuidelijkst staande plataan. Hij doet dat bukkend tussen zijn benen.

Het beeld van ijzer is in de nacht van 30 januari 1989 geplaatst, rond dezelfde tijd als onder andere de uit de grond oprijzende violist in de Stopera. De maker is voor de buitenwereld onbekend. Er zijn in Amsterdam meer van deze anonieme beelden, die aan dezelfde artiest, De Onbekende Beeldhouwer, worden toegeschreven. De beelden van De Onbekende Beeldhouwer zijn in eigendom van de gemeente onder de voorwaarde dat de identiteit van de maker niet bekend wordt gemaakt.

De man kan de tak niet afzagen zonder zelf van de tak te vallen. Hij draagt daarbij een alpinopet die ook al een keer vermist werd. Ook is de zaag een keer afgebroken. Herstelwerkzaamheden werden ook door onbekenden gedaan. De boom lijkt de zaag ingekapseld te hebben.

Het zijn de kleine dingen, die het doen in de grote stad!!

 

11 gedachtes over “Boomzagertje

  1. Ja die is echt leuk. Ik had er ook al eens over geblogd, zocht het nog even op en toen reageerde je al dat je er naar op zoek zou gaan. Ik vond het zo bijzonder dat er, toen wij er waren, bijna niemand keek. Pas toen wij uitgebreid foto’s gingen maken, gingen er meer mensen kijken. Het valt ook bijna niet op, terwijl het toch duidelijk genoeg is. Ga je ook nog op zoek naar de Violist in de Stopera en de rennende man met de vioolkist maar zonder hoofd? En de Harmonicaspeler en de gestreelde borst, ook wel Borstplaat genoemd? .

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s