Op zoek naar mijn roots (5) Horn

Tijdens mijn genealogische speurtocht heb ik ontdekt, dat mijn oudst bekende voorouders tot nu uit Horn afstammen. Onderweg naar familie in het uiterste zuiden van Limburg, sloegen we eerder af richting Maasplassen. We gingen eens sfeer proeven in Horn en het kasteel bekijken. Alleen van buitenaf helaas, want het wordt nog bewoond.Niet dat mijn voorouders van adel zijn, maar met een beetje fantasie kun je toch wel bedenken, dat de mensen, die rond 1650 in Horn woonden, ook al waren ze eenvoudige boeren,  naar alle waarschijnlijkheid iets met het kasteel en zijn bewoners van doen hadden. We zullen het nooit weten, maar we genoten van een rondwandeling om het kasteel heen. Het is een van de weinige nog bewaard gebleven burchten in Nederland met ringmuren. Het kasteel en zijn bewoners hebben een belangrijke rol in de geschiedenis gespeeld met name bij de opstand tegen het Spaanse  regiem en het ontstaan van de staat der Nederlanden.

In de parkachtige kasteeltuin was het goed toeven in het voorjaarszonnetje.

Je proeft er de geschiedenis, vooral rondom het kasteel en de kerk. Dat komt ook door de frisse rood-groene kleuren van luiken en deuren, die erop duiden, dat deze boerderijen bij het landgoed van de graven van Horne hebben gehoord.

14 gedachtes over “Op zoek naar mijn roots (5) Horn

 1. goed zo, mooi gefotografeerd en nog wel bij grijzig weer. als je vlg keer weer eens afzakt kom dan naar Gronsveld, wij hebben ook een kasteel,, gebouwd op middeleeuwse fundamenten maar in de 18e eeuw getransformeerd tot een soort Loira kasteeltje. Je voindt het op internet.
  zal er eens een foto van op mijn log zetten.

  Geliked door 1 persoon

 2. Interessant Sjan. En bijzonder om daar dan te lopen, nietwaar? De graven van Egmond en ‘Hoorn” die in 1568 die op bevel van Alva op de Grote Markt van Brussel werden onthoofd, van die twee is de laatste toch de graaf van ‘jouw’ Horn- en niet van Hoorn in Noord Holland?

  Geliked door 1 persoon

 3. Goh, Jeanne!! Wij waren vanmiddag en vanavond niet thuis. Maar als ik geweten had dat je in ons dorp zou zijn dan had ik je graag eens ontmoet. Ik zou je ook hebben meegenomen het kasteel in. Ik heb daar meermaals een recital gegeven, en de bewoners hebben Hans en mij er vorig jaar nog op de thee ontvangen… Op ‘het kermisplein’ zie je vervolgens een (lelijk) standbeeld van de graaf Philips van Horne. En ben je onze twee molens niet gaan bekijken? Erg leuk om jouw kleurrijke visie op onze woonplek te zien.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s