Op zoek naar mijn roots (6) Asselt

Mijn voorvaderen zijn waarschijnlijk handwerkslieden geweest van het meest eenvoudige soort . Namen vinden is niet meer zo heel ingewikkeld tegenwoordig, maar om iets te weten te komen over het leven, dat ze toen leiden, dat is vrij moeilijk. Nu had ik gelezen over een klein museumpje in Asselt, dat meer vertelt over het leven van de  gewone man van een aantal eeuwen geleden. Dus ging het vanuit Horn verder langs de Maasplassen. Asselt bleek een klein pittoresk dorpje, net een openluchtmuseum. 

De boerderijen en de kerk liggen hoog op een soort terp met de Maasplassen aan hun voeten. Het was nu winters kaal, maar zelfs dat had zijn charme. Het Dionysius kerkje of ook wel in de volksmond Rozenkerkje genoemd, heeft gedeeltes, die al uit de de Romeinse tijd stammen. Voor de liefhebber lees je hier meer over de bouw en de geschiedenis. In het dorp zie je overal borden staan met verhalen over Noormannen, die hier ooit (rond 800) aan wal zouden zijn gekomen. Uithangbordjes markeren een wandelroute. In het Rozenkerkje zit nog het zogenoemde Noormannenpoortje. In 2016 is het hele verhaal over de Noormannen ontkracht, maar de route houden ze er hier lekker in.Helaas was het Cultuur Historisch Museum gesloten, dus ben ik niets wijzer geworden over mijn familie, maar ik heb wel genoten van zo’n onbekend dorpje aan de Maas. Nu mag ik hier nog eens terug, als het museum en de kerk open zijn. 

14 gedachtes over “Op zoek naar mijn roots (6) Asselt

 1. Ja, Asselt is bijzonder. Ik ben mijn geschiedenisleraar op het Sittardse College eeuwig dankbaar dat hij ons naar Asselt stuurde om geschiedenis te voelen in plaats van alleen maar afstandelijk te bestuderen.Leuk om dat weer eens te zien zo en via jou te beleven wat ik toen als 17-jarige meemaakte.

  Geliked door 1 persoon

 2. Die schattige blauw-witte luikjes wijzen er op, dat er toch ooit een of ander adellijk huis moet zijn geweest, want pachtboerderijen moesten de kleuren van de landeigenaar hebben. Dat was dan officieel vastgelegd. Als je teruggaat voor meer info, dan zou dat een leidraad kunnen zijn?
  Dat kerkje is een snoepie.

  Geliked door 1 persoon

   1. Ik had niet goed gelezen waar ze genomen waren. Dat kwam omdat ik de foto’s herkende en dat vond ik zo leuk dat ik de tekst niet las.vNee, het was niet het Krijtlandpad maar wij hebben daar wel gelopen met een Jacobspad. Ik heb even gezocht en ik heb bijna precies dezelfde foto’s van het huis met de blauwe luien en het kerkje. De foto’s zijn genomen in het voorjaar van 2009.

    Geliked door 1 persoon

 3. Ik ben in Swalmen geboren en getogen en ken ook Asselt en zijn geschiedenis goed. De boerderijen behoorden bij een enorm domein, bezit van de heren van kasteel Hillenraad die heel lang ook heerlijke rechten hadden over heel Swalmen en Asselt. Tot eind zestiende eeuw was de Asselterhof een laathof met eigen rechtspraak. De arbeiders waren feitelijk een soort lijfweigene. Ze mochten wel iets van bezit opbouwen maar bij hun dood verviel alles weer aan de heer. Op een van mijn sites https://www.voorouderslimburg.nl kun je meer informatie vinden

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s