Houtkachels en de gevolgen

Ik gun iedereen de gezelligheid van een knapperend vuurtje in de open haard of houtkachel. Ook rondom een kampvuurtje of vuurkorf zitten is erg gezellig. Van dat alles kon ik ook altijd erg genieten. Maar helaas, sinds wij boven wonen is het me àl meer duidelijk geworden, dat er een verband is tussen veel schoorsteen- en andere rook in de lucht en mijn allergische reacties. Ik had er vroeger nooit last van maar in de 9 jaar dat wij hoog wonen heb ik menig pakje zakdoeken erdoor gejaagd. Vorig jaar bleek dat er bij mij ook hooikoorts in het spel is, maar als die ‘hooikoorts’ vervolgens de hele winter door herhaaldelijk de kop op steekt, moet er toch iets anders aan de hand zijn, dan berkenpollen, die door de lucht zweven.

Als je dan weet, dat wij bij bepaalde wind en ook bij bewolkt weer de ramen moeten  sluiten, omdat alles naar rook gaat stinken in ons huis, dan kan dat niet gezond zijn. Mijn allergische reactie zou heel goed van de fijnstoffen kunnen komen uit die smerige lucht. Blijkbaar zitten die hoger in de lucht waardoor wij op onze etage in de prijzen vallen. 

Ik ben blij met de publiciteit omtrent houtkachels zoals hier en meer regelgeving daarop, hoe spijtig ik het ook vind voor iedereen. Ik zou al blij zijn als iedereen wat bewuster ging stoken nu de schadelijke gevolgen bekend zijn geworden. En zelf hebben wij een luchtreiniger aangeschaft. Ik hoop dat de goede recensies die dit apparaat kreeg ook voor mij gaan gelden. Nu kan ik dus lekker in het blauwe licht van onze nieuwe aanwinst zitten te staren en hopelijk ga ik langer doen met een pakje zakdoekjes! De toekomst zal het uitwijzen.

9 gedachtes over “Houtkachels en de gevolgen

 1. Hallo Jeanne. Ik heb jouw blog in mijn “te volgen blogs” geplaatst en zo kan ik mooi zien wanneer jij een nieuw bericht post! 🙂
  Wij hebben ook een houtkachel die nu bijna nooit meer brandt omwille van de slechte lucht. Toen we begin dit jaar zonder centrale verwarming zaten, was de warmte van de kachel wel een gemak en waren we toch blij dat we dat tenminste nog hadden. Intussen heeft ze wel niet meer gebrand. Ik hoop dat de luchtreiniger jou soelaas brengt! Lieve groetjes.

  Geliked door 1 persoon

 2. Vervelend voor jou Jeanne. Herkenbaar ook. Helaas.
  Wij vervangen dit jaar onze houtkachel door een pelletkachel. De verbranding is veel properder. Het probleem met houtkachels is de slechte verbranding die de meesten hebben.
  Ik ben ook allergisch voor o.a. berkenpollen, maar ook in de winter aan kaarsen in huis, een kerstboom…

  Like

 3. Wat vervelend voor je.
  Zijn er zoveel buren met houtkachels of heeft Schiphol er ook mee te maken.
  Onze zoon heeft een huis uit de jaren dertig gekocht en heeft flink geinvesteerd in isolatie, vloerverwarming enz. Wij hopen dat hij het onzalige idee van de aanschaf van een pelletkachel niet uitvoert, maar ja daar gaan wij niet over.

  Geliked door 1 persoon

 4. En droog hout stoken met een goede verbranding dat scheelt ook. Ik ben zo blij dat ik geen kachel meer heb, want die stinken ook vaak binnenshuis hoor en een hoop stof en gesleep met hout, brrr ik moet er niet meer aan denken na een open haard, een houtkachel en diverse buitenstookplaatsen.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s