Berkensap

In de achtertuin van mevrouw Onkruid hingen plastic flessen in de berkenbomen. Tijdens de workshop vertelde Maaike het hoe en waarom. Juist in maart bij een temperatuur rond de 8 graden komt de sapstroom van de berk op gang. De boom heeft veel water nodig, dat via wortels en stam tot in de takken verspreid wordt. Als je een dun takje van ongeveer 2 centimeter afzaagt en daar de fles bij bevestigd, stroomt die in een dag vol met berkensap. Het sap heeft een reinigende  en versterkende werking. Die sapstroom houdt ongeveer 3 weken aan, dan heeft de berk zijn wond weer zelf gedicht. Vandaar dat je niet een té dikke tak eraf moet halen en dat is ook de reden waarom berken niet in het voorjaar gesnoeid moeten worden. Dus zie je kans om 3 weken lang sap op te vangen en elke dag ongeveer een halve liter te drinken, dan is dat een mooie zuiveringskuur om te herstellen van de winter. Heb je nog water over dan kun je er je haar mee wassen. Ik ga kijken of de berkenboom waar ik ook wel last van heb vanwege de pollen, nu in mijn voordeel kan gaan werken. Wat een leuke weetjes zijn dit toch!

8 gedachtes over “Berkensap

  1. Het is, denk ik, een kennis die in eeuwen is verzameld. Niet alles in de natuur is goed, maar dat is ook niet alles van de huidige farmaceutica. Mevrouw Onkruid ga ik maar eens volgen, dat kan helemaal geen kwaad. En succes met het berkenwater.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s