Workshop bij mevrouw Onkruid

Op zondagmorgen, extra vroeg vanwege de zomertijd, zaten we aan tafel bij mevrouw Onkruid om iets te weten te komen over koken met onkruid en andere wetenswaardigheden over de rijke plantengroei, die de natuur ons geeft. De workshop vond plaats in een soort schuur, opgetrokken uit sloophout. Het is er erg leuk ingericht, dus daar kijk je je ogen al uit.  Er werd bij de ontvangst met thee en koek al meteen een beroep gedaan op onze reuk, geur en smaakzin. Buiten in de tuin van Maaike (mevrouw Onkruid) wees ze ons wel 20 plantjes aan, die je kunt verwerken in het eten. Om er een paar te noemen: klein hoefblad (niet te vaak gebruiken), valeriaan, paardenbloem, kraailook, look zonder look, vogelmuur, daslook, zevenblad enz. enz. Ik vond het wel bijzonder, dat er zo vroeg in het voorjaar al zoveel groeit.

Na een fietstocht door ons dorp hadden we in het park en in het tuinencomplex nog meer vindplaatsen gezien van bruikbare plantjes.

 

 

 

 

 

Terug in de botanische schuur werden we aan het werk gezet, met als eindresultaat een heerlijke lunch. Brandnetelsoep met doperwten, zeewier en vlierbloesem als decoratie. Vervolgens een heerlijke salade van o.a daslook en fluitenkruid. 

 

 

 

 

 

We maakten er Humus en een Pesto bij, waarvan je hieronder het recept vindt.

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat was het lekker en leerzaam!

21 gedachtes over “Workshop bij mevrouw Onkruid

  1. Wat een leuke cursus! Ik probeer hier om het huis zelf op zoek te gaan naar wat “groenvoer”. Heb een mooi en helder beschreven boek: “Het grote wildplukboek, eten uit de natuur” van Edwin Florès. Zonder boek met plaatjes ben ik nergens, hoor!

    Geliked door 1 persoon

  2. Wel goed wassen en opletten waar je plukt denk ik, een paardenbloemblad van een hondenplasplekje lijkt me niet zo smakelijk. Voor een keertje lijkt het me wel leuk, maar om nu te zeggen ‘vandaag eten we hoefblad’ ..

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s