De landen van Overmaas

Het zou een bijzondere dag worden. Wakker worden in het Zuid Limburgse land is al speciaal. Na het ontbijt ging de rugzak weer om en stak ik de weg over om een klein  landweggetje in te slaan. Het was genieten daar in die vroege ochtend met de geuren van de meidoorn in de heg en van een maretak die ook niet weg te denken is in dit glooiende landschap. Ik liep het bos in daalde meteen flink naar beneden. Na een lichte bocht lag kasteel Terborgh opeens voor me. Ooit onze trouwlocatie, maar vandaag behoorde ik tot de genodigden van een aantal evenementen, die o.a. op dit kasteel plaats zouden gaan plaatsvinden.

Eerst werd Schinnen officieel tot de tweede Bokkenrijdersgemeente van Limburg uitgeroepen.  Daarvoor moesten we wat toespraken aanhoren en werd buiten de vlag gehesen met tromgeroffel van een groepje van het Bokkenrijdersgenootschap. Helaas heb ik daar geen foto’s van. Ook een fietsroute langs Bokkenrijderslocatie werd gepresenteerd. De gemeente wilde met zo’n officiële bijeenkomst hun dorp in de markt zetten. Voor de toeristenbranche is het aantrekkelijk, als er allerlei activiteiten zijn.

Toevallig speelt de nieuwe historische roman van Jos Boers zich af in deze contreien en in de tijd van de Bokkenrijders. Zijn boekpresentatie,waarover later meer, paste mooi in het geheel. Vandaar mijn aanwezigheid hier.

Terborgh had toentertijd een gevangenis en er werd ook gemarteld. Veel beoogde Bokkenrijders zijn hier berecht. De ergste misdadigers werden opgehangen op de Galgenheuvel op de Danikerberg, niet heel ver hiervandaan.

Het waren roerige tijden in het begin van de 18e eeuw in dit gebied, de landen van Overmaas. De bevolking ging gebukt onder bijgeloof en een partijdig rechtssysteem, die niet altijd even fijne middelen gebruikte om tot een veroordeling te komen. Genoeg sporen doen nog denken aan die tijd, vandaar dat ze tegenwoordig wat uit de vergetelheid worden gehaald. Ik was me in mijn jeugd heel bewust van het feit dat er Bokkenrijders geleefd hadden in ons dorp. De tastbare bewijzen waren er, zoals ondergrondse gangen op diverse boerderijen en de gevangenis op Terborgh en dat sprak uiteraard tot de verbeelding.  De galgenheuvel, waar de ergste misdadigers werden opgehangen was op de Danikerberg, dus niet heel ver. Er hing wel altijd een zweem van geheimzinnigheid over die verhalen. Wat was er waar en wat niet? Misschien krijg ik daar vandaag antwoord op. Niet op Terborgh want het gezelschap ging verkassen naar een andere locatie, na een genoeglijk samenzijn.

12 gedachtes over “De landen van Overmaas

  1. Altijd interessant om wat van die oude streekverhalen te lezen en dat moet voor jou extra bijzonder zijn, omdat je in deze contreien hebt gewoond. Ben benieuwd wat je allemaal nog te horen krijgt. Ik ken de naam Bokkenrijder alleen maar als link naar Villa Volta in de Efteling!

    Geliked door 1 persoon

  2. Dan moet je ook eens denken aan de bende van de bokkenrijders, van Ton van Reen. Daar komt ook Schinnen ruim aan bod, met onder andere het gebied bij Wolfhagen. Ik zal een gaan zoeken naar Jos Boers.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s