De architect

Eigenlijk had ik het al opgegeven. In het Waterlands Archief waren geen tekeningen meer te vinden. Onze eigen Oudheidkamer bezat geen papieren. De opslag van oude documenten, waarin ik mocht neuzen van onze dorpshuisbeheerder, leverde ook niets op. Ik wist niet waar ik nu nog moest zoeken. Ik had me er al bij neergelegd, dat ik De Wendingen, de site die gebouwen inventariseert, in de stijl van de Amsterdamse School, niet van alle informatie zou kunnen voorzien over ons Dorpshuis, voorheen de Openbare Lagere school in het dorp.

Maar wat schetst mijn verbazing. Mijn vraag aan de Oudheidkundige Commissie heeft toch iets opgeleverd. Ik krijg een mail van hen met in de bijlage een krantenknipsel uit 1933. Het gaat over de opening van de Openbare Lagere School. En daar wordt en passant de heer de Jong gefeliciteerd met zijn ontwerp.

Als je gaat zoeken via Amsterdamse School zou je kunnen uitkomen bij architect H. L. de Jong, de ontwerper van Tuschinski.

Maar waarschijnlijker is dat hier gemeente-architect  J. G. de Jong wordt bedoeld. Hij komt ook voor in een artikel in De Waterlander van 5-10-1929 over de opening van de nieuwe school te Purmerland.

6 gedachtes over “De architect

 1. Hoi Jeanne,

  wat ontzettend leuk, dat je tóch nog antwoord kreeg.
  Ja, dat Dorpshuis herinner ik me: jij had er een blog over gemaakt.
  Ik houd van de Amsterdamse school.
  Eén van mijn tantes woonde in Amsterdam in zo’n huis. Het was er wel heel ergn tochtig toen.
  Zal waarschijnlijk nu wel beter geïsoleerd zijn…

  Groetjes van Marlou

  .

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s