Padua

Met mijn katholieke achtergrond kende ik de naam Padua van de heilige Antonius van Padua. Deze heilige helpt je iets terug te vinden wat je kwijt bent, werd ons als kind verteld. Rowwen Hèze zingt er een lied over, luister hier maar.

Na ons bezoek aan de stad is de naam Padua losgekoppeld van Antonius en heeft een andere inkleuring gekregen. Want het is de zoveelste mooie stad in Italië. Boordevol prachtige kerken en palazzo’s, een oude universiteit en Giotto. Veel te veel om in één middag te bekijken. We hebben er heerlijk rondgelopen, gezien wat we gezien hebben, maar het is zeker een stad om langere tijd door te brengen. Zo waren daar de prachtige universiteitsgebouwen. Je kon er zo naar binnen lopen en zelfs een college volgen. Toevallig las ik een blog van Pieter S, die daar een rondleiding had gehad. Dan zie je nog zoveel meer moois. Dat weten we nu, voor een volgende keer.

De stad heeft historische, poorten en palazzo’s, die nu voor openbare doeleinden worden gebruikt. Alles even prachtig.

Ook Andreo Palladio, die we al in Vicenza waren tegen gekomen, heeft zijn stempel op deze stad gedrukt. Hier zagen we zijn naam bij de vele onderdoorgangen, die deze stad rijk is. Wat kleinere bouw, dan de gigantische palazzo’s in en rond Vicenza. Maar onmiskenbaar zie je er de hand van de meester in.

Dé toeristische trekker is de Basiliek ter ere van Antonius. Aan het grootste park van Europa, met honderden beeldenrijen, zie je deze prachtige kerk liggen.

Binnen is de basiliek ook indrukwekkend, maar het was jammer, dat je er niet mocht fotograferen. Sommige stukken, zoals het praalgraf van Antonius vond ik protserig, maar het gedeelte, waar Giotto voor muurschilderingen heeft gezorgd is schitterend. Ik werd op mijn vingers getikt, dat ik niet mocht fotograferen, maar toen had ik er al een paar genomen.

En daarmee is Giotto ook nog een reden om terug te gaan naar Padua. Door de hele stad heen zijn diverse kerken, waar zijn werk nog te zien is. Je zou er een Giotto wandeling van kunnen maken. Wij maakten daarmee een begin. Het ene fresco in betere staat dan het andere, maar ik vind ze zo mooi. Helaas waren een paar plekken alleen te bezichtigen, als je had gereserveerd. Naast de werken in de dom, zagen we in een mooi eenvoudig kerkje, waar we bijna alleen waren, nog een paar prachtige schilderingen.

10 gedachtes over “Padua

 1. Dag Jeanne. Dank dat je mijn artikel over de universiteit hebt gelinkt. Wat leuk om ook al die plaatjes van jou te zien. Drie jaar geleden was ik ook in Padua en heb toen iets geschreven over de Scrovegnikapel, over Giotto en over een componist uit die tijd die samen met Giotto verantwoordelijk was voor beeld en geluid tijdens de inwijding van de kapel in 1305. Het is zeldzaam om zulke combinaties tegen te komen die horen bij dit soort unieke plekken. Ik schreef er toen een blog over. In die tijd gaf ik nog les aan muziekstudenten van het Conservatorium van Rotterdam en waren we er op excursie.Mocht je in de gelegenheid zijn om die kapel te bezoeken dan is dat meer dan de moeite waard, en inderdaad: een flinke tijd vooruit reserveren. Er is een tijdklok. gekoppeld aan elk gepland bezoek. Hier de link naar mijn artikel over deze kapel en de twee betrokken kunstenaars.
  https://ppsimons.com/2016/01/05/de-tijd-van-giotto-en-marchettus-van-padua-1300-1340/

  Geliked door 1 persoon

 2. Ha-ha! Illegaal fotograferen, en die foto’s dan ook nog op internet zetten! Jij durft.
  De Scrovegnikapel herinner ik mij, met het fresco met die man met twee fluiten aan zijn mond. Maar het is alweer lang geleden. Ik ga het betreffende fotoalbum weer eens opzoeken.
  Wat ben je daar lekker Lang! Geniet maar heerlijk. Henny.

  Like

 3. Ja, de naam Padua ken ik ook uit mijn katholieke achtergrond. Nooit geweten dat er zo’n prachtige stad aan die naam verbonden was. Hier raak je niet zo snel uitgekeken.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s