Naar Holy Island

Een aftakking van de St. Oswald’s Way voert naar Holy Island. Wij maakten er een dagetappe van, maar niet nadat we de getijdetabellen hadden bestudeerd. Want stel je voor, dat je een nacht moet doorbrengen in zo’n hut

of als je met de auto bent, dat je zo vast komt te zitten.

En die gevaren zijn heel reëel als je de getijdenstroom negeert. Slechts tweemaal in een etmaal is Holy Island een aantal uren bereikbaar vanaf de wal. Wij zochten een dag uit, waarop het eb was rond het middaguur. Dat gaf ons de gelegenheid om op een gunstige tijd het eiland van dichterbij te bekijken en ook nog de terugweg te kunnen lopen met droge voeten. Hier liet ik al wat zien over de historie van die plek. Naast de geschiedkundige waarde voor het christendom was het ook een strategische plek. Het kasteel torend boven alles uit, ver in de zee. Tegenwoordig drijft het eiland op de toeristenindustrie. Op deze mooie dag met gunstig getij werd het eiland overspoeld met toeristen, die in file naar het kasteel liepen.

De visserij is tegenwoordig nog een kleine bron van inkomsten. Deze omgekeerde boot is een ultieme vorm van hergebruik, die je hier in de oude haven veel ziet.

Aan de andere kant van het eiland was het iets rustiger. Daar was vlak bij de kerk een eiland, waarop Cuthbert zich terug trok voor gebed en meditatie. Ook maar twee keer per dag bereikbaar. Ik bekeek het van dichtbij en vanaf die plek zag tot mijn grote vreugde 5 zeehonden zwemmen in zee.

De terugweg liepen we langs het pelgrimspad, dat 3 miles lang is en dat nog stamt uit de tijd van St. Cuthbert. Het was een kwestie van de 109 palen volgen, die daar op het net aan droge strand geplaatst zijn om de bedevaartgangers de weg te wijzen. langs het drijfzand. Ook staan de palen op zo’n afstand van elkaar, dat als je nog 5 palen vóór je ziet, waar het nog vrij droog omheen is, dan weet je dat je nog genoeg tijd hebt om de overkant te halen.

Het was hier en daar nog opletten om geen al te natte voeten te krijgen, maar dit was wel een heel bijzondere ervaring.

13 gedachtes over “Naar Holy Island

 1. 25 jaar geleden heb ik het eiland tijdens een fietsvakantie bezocht. Had geen zin om op nog lager water te wachten en zag al een terreinauto oversteken. Bedacht dat ik hooguit ombeurten met een voet door het water zou trappen en dat die weg ook glad zou zijn als ie droog was, maar dan met veel meer achteropverkeer. Ging goed, M’n fietstassen waren ook van onder waterdicht. Kon zo mooi terug zonder daar 12 uur te verblijven.

  Voor de Franse kust is ook zo’n bekende causeway. Daar is ooit de hele Tour de France op onderuitgegaan.

  Like

 2. meesterlijke beschrijving van een bijzonder gebied! Misschien kun je de TV-serie Rond de Noordzee van ArnoutHauben herbekijken, zo niet, koop dan het boek Rond de Noordzee, waarin hij de tocht beschrijft die hij en zijn camera- en geluidsman hebben gemaakt rond de Noordzee,vertrek per kano vanuit gracht in Brugge, oversteek met privé zeibootje in Calais, langs de engelse westkust via Schotland en Noorwegen door Denemarken en Duitsland naar Nederland en uiteindelijk thuisgekomen in Antwerpen.Het is een geestig verhaal met veel historische informatie en prachtige foto’s waarin je veel van je eigen ervaringen zult herkennen.

  Geliked door 1 persoon

 3. lijkt me heel eenzaam om daar met alleen water om je heen de nacht door te moeten brengen. Ook wel een ervaring op zich… maar toch liever niet.

  Like

 4. Boeiende wandeling en verslag. Wij kwamen in Engeland niet verder dan Londen. Lezend bij jou valt dat te betreuren. Nou ja we maakten veel andere reizen en dat stemt zeker tot tevredenheid. Engeland op jullie manier zit er voor ons echt niet meer in.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s