Vikingen op Wieringen

Om mijn verhaal over ons verblijf op Wieringen compleet te maken moet ik toch nog iets vertellen over de Vikingen. Want dat de Vikingen het kleine eiland hebben aangedaan op rondreis over de wereld is zeker. Er is namelijk een zilverschat schat gevonden in de buurt van de steen van Westerklief, die daar rond 850 waarschijnlijk door een Deense Viking in de grond is gestopt.

Vatrop, een gehucht bij Oosterland heeft waarschijnlijk zijn aparte naam te danken aan de Vikingen. Het betekent namelijk dorpje aan zee.

En dan nog de geschiedenis van de Heidense kapel in Stroe, dat een paar jaar geleden herbouwd is naar voorbeelden uit het verleden, toen op diezelfde plek al een kerkje stond. Het heidense element is een steen van een varken aan de zijkant van het tufstenen gebouwtje, terug te voeren tot het heidense geloof in goden als Freyr en Freya, Noorse goden die altijd vergezeld waren van een zwijn.

Opvallend ook is een klein deurtje aan de zijkant. Hierover wordt verteld, dat het de vrouweningang was, maar ook wordt het de Noormannendeur genoemd. In de tijd van de Vikingen moesten de mensen daar buigen naar het noorden, zo gaat het verhaal.

In het Vikingmuseum in Den Oever vatten ze alles over de Vikingen nog eens samen. Er is ook een viking wandeling te lopen over het voormalige eiland.

7 gedachtes over “Vikingen op Wieringen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s