De Groene Kathedraal

Ik heb nu drie keer een kunstwerk van Marinus Boezem gezien. Het begon in de Oude Kerk in Amsterdam. Hier werd ik al geattendeerd op zijn kunstwerk de Groene Kathedraal. Vorig jaar in Zeeland zag ik toevallig de stenen versie liggen, zoals je hier kunt lezen en zien.

Nadat ik in de Oude Kerk de bomen al eens had horen ruisen heb ik de Groene Kathedraal nu eindelijk in het echt gezien. Hij ligt in de Almeerse Hout en is gemaakt van Italiaanse populieren, die daar in 1978 geplant zijn. Het kunstwerk was in 1996 af.

Als je er zo vlak voor staat zie je er niet zoveel bijzonders aan. Dus het idee van een gotische kathedraal met torenhoge gewelven en prachtige glas-in-lood-ramen moet je even loslaten. Luchtfoto’s geven het overzicht, ook van de versie met alleen de contouren vol bomen, die in een perceel ernaast ligt. De plattegrond van de kathedraal van Reims is gebruikt als voorbeeld.

Ik was verrast, dat er tussen de bomen betonnen lijnen liepen. Zij geven de ribben van de kruisgewelven weer.

Ook zijn er rondom de bomen schelpencircels, die verwijzen naar de zee, die hier in de Zuidelijke Flevopolder nog niet zolang geleden was.

Leuk om even door al dat ruisende groen heen te wandelen.

13 gedachtes over “De Groene Kathedraal

 1. Heb hier al jaren een kranten artikel ergens liggen over die kathedraal. Een tijd geleden zag ik het op tv en als ik het me goed herinner was dat bij “Hier zijn de van Rossems”.
  Moet er nu toch ook maar eens heen, vind het geweldig.

  Geliked door 1 persoon

 2. Hey Sjanne,

  De groene kathedraal!
  Jaaa… een schitterende plek.
  Ik heb er met mijn kleinkinderen rondgedwaald… Volgens mij heb ik er ooit ook een blogje aan gewijd.
  Ik was toen heel er onder de indruk…
  En nóg!

  Groetjes van Marlou

  .

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s