Nicolaaskerk alias Oude Kerk

Bij een hernieuwd bezoek aan de Oude Kerk in Amsterdam hoorden wij dat deze kerk eerst Nicolaaskerk heette en pas om gedoopt is tot Oude Kerk toen de huidige Nicolaaskerk aan de Prins Hendrikkade gebouwd is. Opeens was het dus heel toepasselijk om op 5 december een bezoek te brengen aan een kerk van die patroonheilige. De kerk is circa 1300-1550 gebouwd in gotische stijl. Dat is een reden waarom Marinus Boezem, die gefascineerd is door gotische kunst, hier een tentoonstelling heeft. Een beroemd werk van deze kunstenaar is ‘de groene kathedraal’ in Almere. In de kerk hoor je buitengeluiden (ruisen van bomen in de wind, vogels die fluiten) opgenomen in Almere. De kunstenaar speelt  met wind, licht en veren. We zien ‘Labyrinth’ gemaakt van meterslange witte doeken in  wind gedrapeerd.

img_3449img_3448

 

 

 

 

 

 

 

 

‘Into The Air’ is een bouwlift, die middenin de kerk opgesteld is. Je kunt ermee naar boven tot in de nok, waar ook nog een kunstwerk hangt. Een piccolo begeleid je naar boven. Een grappige ervaring!oude-kerk-scheepv-en-rijks-5-12-2016img_3443Er lagen gebroken spiegels op de grond, als vallende sterren. De weerspiegelingen erin van de gewelven en ramen, daar is het Marinus Boezem om te doen.img_3439Al met al was dit bezoek, door de combinatie van het oude gebouw met de moderne kunst van een totaal andere orde dan mijn vorige bezoek.

6 gedachtes over “Nicolaaskerk alias Oude Kerk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s