Het polderbos

Nu al ruim dertig jaar is er een bosgebied in De Purmer. Ik weet nog dat de gemeente Purmerend land opkocht van de boeren omdat er ruimte moest komen om huizen te bouwen, die nodig waren voor de groeistad. Na een aantal jaren bleek men land teveel te hebben. Sommige boeren mochten daarom toch blijven wonen, mits ze hun bedrijfsgrootte terug zouden voeren tot dat wat een hobbyboer nodig heeft. Ook begon men met de aanleg van een bos. Oorspronkelijk zou het een productiebos worden, dus lange rechte rijen bomen werden geplant.

Ik vond het verschrikkelijk. Dit was niet, wat ik me bij een bos voorstel. Ik was de Limburgse bossen gewend en die van de Veluwe. Natuurlijk geen eerlijke vergelijking. Bovendien vond ik, dat een polder mooi groen moest blijven met uitgestrekte weilanden. Hier hoorde geen bosbouw.

Men liet hier de oorspronkelijke sloten in stand. Dat zal ook wel noodzaak zijn bij zo’n polder waar de waterstand kunstmatig geregeld wordt. Onder de bomen zie je wildgroei van brandnetels en vooral stekelige struiken. Bovendien is de grond erg drassig. Je kunt in dit bos dus alleen over betonnen paden gaan. Kortom, ik vond het niks.

Later liet men het idee van productiebos los en zorgde men ervoor, dat het bos voor de Purmerenders meer als recreatiegebied gebruikt kon worden. Door de aanpak van Staatsbosbeheer zie je gaandeweg de jaren, dat het toch meer op een echt bos is gaan lijken. Er zijn stukken met moerasachtig gebied, maar ook landjes met onder begroeiing en onverharde paden.

Voor mijn gevoel begint het nu, na 30 jaar meer op een echt bos te lijken.

Het trekt al meer dieren aan en dan gaat het bos pas echt leven. Vandaag zag ik deze fazant.

Naast watervogels bevolken vrolijke fladderaars struiken en bomen en zit er ook allerlei leven in op de grond, zoals muizen, insecten enz. Het is mooi te zien hoe Staatsbosbeheer een idee heeft met dit bos.

Ik heb me neergelegd bij het idee, dat een polder groen moet zijn. Er is nog genoeg weiland over, naast het bos en de oprukkende stad. Voor ons is het een mogelijkheid om een lekker rondje te wandelen. Met de vaak flinke wind, die hier over de vlaktes raast is zo’n bos dan even lekker luw.

Omdat we alleen maar dichtbij huis lopen, komen we er de laatste weken wel heel vaak, maar daardoor volg je de natuur daar ook op de voet.

18 gedachtes over “Het polderbos

  1. Wij missen hier ook het bos. Het ergste is dat men de laatste jaren bijna alle bomen heeft gekapt omdat die niet passen in het nieuwe natuurlandschap. Dat vind ik niet kunnen. Jammer dat men niet meer bossen of bosjes afwisselt met polder.

    Geliked door 1 persoon

  2. Thérèse Aarts schreef ook over zo’n bos, het was een kort en smal bos, maar als ze niet teveel naar links of rechts keek was het best een fijn bos.Probeer het eens te vinden, Hans heeft haar weblog nog intact gehouden/

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s