Wurgslang van anderhalve meter

Met verbazing volg ik de laatste tijd de maatregelen, die de regering in samenwerking met het RIVM neemt wat betreft de bestrijding van het corona-virus. Begrijp me niet verkeerd. Ik heb de grootste bewondering voor Rutte en de aanpak van de intelligente lockdown. Dat was een goede manier van aanpakken, ondanks de kritiek vanuit het buitenland, die vonden, dat wij te weinig deden aan de bestrijding. Duidelijk werd steeds uitgelegd welke aanpak er gehanteerd zou worden en waarom. Maar inmiddels ben ik er niet meer zo enthousiast over. Andere geluiden doen opgeld. Zo circuleren op internet een aantal filmpjes en interviews met Maurice de Hond. Het is mijn vriend niet. In het verleden heeft hij zich een aantal keren vastgebeten in zaken, waar hij later bakzeil mee moest halen.

fotobron: wnl

Ik vind het dan ook eigenlijk jammer dat uitgerekend Maurice nu van zich laat horen, maar desondanks ben ik heel enthousiast over zijn bevlogen verhaal. Ik kan niet anders zeggen, dan dat het lijkt te kloppen, hoewel er geen evidence based onderzoek aan te grondslag ligt, op de manier waarop het RIVM dat pretendeert te doen. Maurice is geen viroloog maar is deskundig in het analyseren van data. Hij bestudeert gebeurtenissen m.b.t. corona van over de hele wereld en trekt conclusies. Andere dan de conclusies van het RIVM, die ons in Maurice ogen bang lijken te maken met hun anderhalve meter – theorie. Als je Maurice theorie gelooft, kunnen we op een aantal terreinen veel losser omgaan met de regels. Bovendien kan dan de economie ook weer wat eerder en meer vlotgetrokken worden. Want ja, die economie is wel even in een verdomhoekje komen te zitten. Het was even nodig in het begin van de crisis, maar ik ben er inmiddels van overtuigd geraakt, dat de boel sneller van het slot af kan. En ook denk ik, dat we zeker van de zomer wat meer ontspannen met de situatie om zouden kunnen gaan.

Ik vind het opvallend, dat je nooit iets hoort over deze theorie bij uit officiële bronnen. Temeer daar Rutte zelf zegt het te moeten doen met 50% kennis en de rest nog onbekend is over het virus. Waarom lijkt Maurice verhaal in de doofpot gestopt te worden? Waarom doen ze er hun voordeel niet mee? Gisteravond hoorde ik er warempel iets over op TV. Is er nog hoop?

Wil je meer weten hierover, bekijk dan het interview met Maurice de Hond ‘een wurgslang van anderhalve meter’ en meer interessante data op zijn website https://www.maurice.nl/

19 gedachtes over “Wurgslang van anderhalve meter

 1. Momenteel duiken er overal van die mensen op die het beter lijken te weten. Ik moet ze niet. Waarom? Waar waren die mensen toen er moest ingegrepen worden? Precies.

  Eerst een ander laten aanmodderen met een ongekende situatie om daarna commentaar te geven vind ik dan weer met modder gooien.

  Zijn theorie? Wel, het risico blijft tot er zekerheid is met een werkend vaccin. Je kan de lockdown natuurlijk sneller opheffen maar de berekening van dat risico laat ik liever aan echte virologen over.

  Geliked door 1 persoon

 2. Zijn blog volg ik al weken. Het verhaal lijkt me logisch. Steeds meer virologen komen met dezelfde stukjes informatie naar buiten. Het was eigenlijk een geruststelling voor me. Buiten minimale besmettingskans. En ventileren doe ik altijd al. Dan hoor ik de kinderen van het schooltje hier achter zingen,netjes op 1,5 m. De schrik slaat me om het hart.

  Geliked door 1 persoon

 3. Maurice de Hond is geen wetenschapper. En voordat iets bewezen is, moet het aan een heel stel criteria voldoen. We weten nog weinig, maar er komt steeds meer wetenschappelijk bewijs. Daar ga ik liever op af, dan op populaire praat van Maurice de Hond. Oók, als hij achteraf toevallig gelijk bleek te hebben. Want wat hij zegt is geen wetenschap.

  Like

 4. Is het soms iets wat je graag wil horen en daarom iets sneller gelooft?
  Dit virus doet allerhande dingen bij mensen waar de wetenschap nog geen weet van heeft of een antwoord. Daar wordt nu wereldwijd met man en macht aan gewerkt. Dat het ons allen treft is heel vervelend maar je kunt kiezen voor voorzichtigheid om te voorkomen dat je Corona krijgt en pas als er antwoorden zijn wat ruimer gaan leven (als dat kan) of je ergert je aan de regels, lapt ze aan je laars en brengt je zelf maar zeker ook anderen in gevaar.
  Ikzelf heb contacten met ex-coronapatiënten en ik kan je verzekeren dat, als je het overleeft, je voorlopig patiënt blijft als het al ooit overgaat. De milde vorm is al heftig genoeg maar als je naar het ziekenhuis moet of op de IC bent geweest, ben je nog niet jarig. Dat aspect zie ik nauwelijks op tv. Hoe ex patiënten worstelen met hun leven en met het opkrabbelen.
  Mijn zwager kreeg met de kerst een hartoperatie. Hij krabbelde sneller op dan mijn vriendin met Corona. 20 jaar jonger dan mijn zwager en minimaal 3x in de week in de sporthal te vinden was.
  Wat volgens haar longarts overigens haar leven gered heeft. Haar goede conditie.
  Al die niet-medici die goedgebekte overtuigende verhalen vertellen en zo zeker lijken te zijn, waar de deskundigen wel twijfels hebben en zeggen dat men er nog niet zeker van is enz., die moet je echt niet geloven. Als ze het vertellen dat het misschien wel eens zou kunnen zijn dat….. dan komen ze al geloofwaardiger over. Maar dan nog. Denk aan de man die bleekwater voor schreef.
  Gewoon de regels volgen, je gezonde verstand gebruiken en net doen of het de jaren 50 zijn. Toen vlogen we ook niet van hot naar her. Het omarmen van je naasten mis ik het meest. De vanzelfsprekendheid waar wij menen recht op te hebben van alles in dit leven, is nu even niet meer zo vanzelfsprekend. Dat kun je jezelf best wijsmaken hoor. Gewoon alles nemen zoals het valt en kijken wat dan wel kan. Ook dat is nog steeds heel veel.
  Sterkte, groet Ien

  Like

 5. Ik lap de regels zeker niet aan mijn laars, want ik ken ook de gevolgen. Maar ik zou willen, dat er gekeken wordt naar de onderzoeken en conclusies van De Hond. Ze kunnen helpen bij het beleid maken. Nu wordt er veel accent op handhaven van anderhalve meter op terrassen gelegd, terwijl aan de andere kant de sportscholen open gaan. Nee, het is niet wetenschappelijk, maar wel gestaafd met gedegen onderzoek, dat je kunt zeggen, dat de buitenlucht en hogere temperaturen het virus verdrijven. Binnen in sportscholen is een gevaarlijke plek als er niet goed gekeken wordt naar het ventileren. Gelukkig beginnen enkele virologen ook in die richting te denken. Dit is maar één voorbeeld.

  Like

  1. Mee eens. Sportscholen, sauna’s open, ik begrijp er niets van.
   Maurice de Hond, ik ben geen fan van hem, maar nu heeft hij gedegen onderzoek gedaan, landen en situaties vergeleken, analyses gemaakt, zo kon hij conclusies trekken die lijken te kloppen.

   Geliked door 1 persoon

 6. Ha Sjanne,

  ja… Maurice is me er eentje.
  Maar hij is wetenschapper en ik niet.
  Ik denk, dat elkaar buiten ontmoeten en dan ook nog met anderhalve meter prima is.
  Ook als je met paps en mams en misschien nog iemand buiten lekker aan de koffie zit.
  Als je maar afstand houdt!

  Prettig weekend!
  Marlou

  Geliked door 1 persoon

   1. Ik houd me aan de regels, maar heb moeite met RIVM, ze slaan de plank vaker mis, onjuiste informatie, weer bijstellen enz. Mondkapjes helpen niet, nee ze waren er niet, Nu zijn mondkapjes verplicht enz.
    Bescherming van personeel in verzorgingshuizen, het gebeurde gewoon niet enz. Dat zijn serieuze fouten geweest, te erg!

    Geliked door 1 persoon

 7. Wat is wijsheid? Lastige materie, zelfs de virologen spreken elkaar tegen. Vandaag weer gelezen in de krant (Trouw) dat aerosolen nauwelijks virusdeeltjes bevatten en dat juist afstand houden ervoor heeft gezorgd dat we zijn waar we nu zijn. Maar in hetzelfde artikel is juist een andere viroloog er weer van overtuigd dat gebrek aan ventilatie en aerosolen voor besmetting zorgen.
  Concluderen op grond van alleen statistiek lijkt mij niet de aangewezen weg, want ook daar geldt dat het afhankelijk is van de rekenmodellen die je gebruikt. Je hebt gelijk dat ventileren de laatste tijd wel meer aandacht krijgt, dus wie weet is er toch naar Maurice geluisterd.
  We gaan het zien wat de versoepeling oplevert. Voorlopig zien ze mij in de horeca nog niet binnen of op het terras. Drukke winkelstraten dito. Geen zin om alsnog slachtoffer te worden van een tweede golf.
  Meneer F. komt net thuis van de kapper (snel heen en terug) en heeft zowel Duisters als Belgen in de stad gesignaleerd. Je vraagt je af waar die laatsten de grens zijn gepasseerd en met welke smoes. Geniet van de frisse lucht in de polder het komend weekend.

  Like

 8. Ik denk dat we heel voorzichtig moeten blijven zolang er zo weinig is geweten… Ook de wetenschap is nog zoekende en ondertussen probeert men met man en macht een ramp te vermijden…
  Alle theorieën boeien me wel, maar wie nu gelijk heeft, dat zal de toekomst uitwijzen.

  Geliked door 1 persoon

 9. Er zijn nu meer mensen die de analyses van Maurice de Hond geloven en begrijpen. Er wordt nu gezien dat hij in veel opzichten toch gelijk heeft. Ik geloof wel dat buiten meer mogelijk is, maar ik denk toch op enige afstand, ook afhankelijk van het weer.

  Geliked door 1 persoon

 10. Blijkbaar heb ik weer eens op de verkeerde knop gedrukt, mijn reactie kwam niet door. Dit schreef ik zo ongeveer.
  Wat is wijsheid? Lastige materie, zelfs virologen zijn het niet met elkaar eens. Vandaag in Trouw gelezen dat aerosolen weinig virusdeeltjes bevatten, maar in hetzelfde artikel vindt een andere viroloog dat juist een groot gevaar. Er begint wel steeds meer nadruk op ventileren te komen, dus wie weet is er toch naar Maurice geluisterd. Conclusies enkel aan de hand van statistiek lijkt me niet de juiste weg, is toch ook weer afhankelijk van de rekenmodellen. Voorlopig houden wij afstand en binnen in de horeca en op het terras zullen ze ons voorlopig nog niet zien. Dat geldt ook voor drukke winkelstraten. Geen zin om alsnog slachtoffer te worden van een eventuele tweede golf. Meneer F. ging vanochtend even snel naar de kapper (werd tijd) en zag tot zijn verbazing veel Duitsers en Belgen in de stad. Waar die laatsten en met welke smoes de grens zijn gepasseerd is de grote vraag. Blijkbaar zijn er sluiproutes.
  Geniet dit weekend van de frisse lucht in de polder. Hopelijk lukt plaatsen nu wel.

  Like

 11. Ik begreep dat de Aerosolen kleiner zijn, maar wel aardig ver komen en mensen kunnen besmetten, ze dringen ook verder in bv de longen.
  Belgen en Duitsers mogen ons land nog steeds in, Nederlanders mogen België (nog) niet in. Maar de sluiproutes zijn bekend.
  Zo mogen Nederlanders ook nog niet naar Frankrijk, maar ze komen er wel, ook bekende sluiproutes.

  Like

  1. Een beetje late reactie maar ik was gisteren druk bezig in de buitenlucht waar ik volgens mijn gezonde verstand het best kan zijn. In een stad komen wij niet, is voor ons ook niet nodig, binnen zoveel mogelijk alleen in ons eigen huis en deze leefregels gaan wij gewoon nog een poosje volhouden. Daar heb ik èn Maurice èn het RIVM niet voor nodig.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s