Tegenstelling: uit – aan

In Oldenzaal staat deze opvallende beeldengroep op de plek waar vroeger de textielfabriek stond van ene Molkenboer.

Toen de baas overleden was, nam zijn vrouw Hermanna Molkenboer- Trip de leiding van de fabriek op zich. Dit was van 1892 tot 1904. In die tijd was dat nog een ongewone gang van zaken, hoewel de vrouwenbeweging zich wel al deed roeren. In deze periode verdween langzaam het bewegingsvrijheid beperkende korset. Hermanna was dan ook een groot voorstander van de verdwijning van de strakke korsetten, waarin vrouwen zich niet vrij konden bewegen. Toevallig werden in haar fabriek stoffen geproduceerd, die prettig aanvoelden voor onderkleding.

Het heeft nog wel heel wat jaren geduurd voordat alle vrouwen de korsetten vaarwel zeiden. Zelfs mijn moeder heeft er nog heel lang eentje gedragen. Maar gelukkig voor de volgende generaties: het korset blijft uit en hoeft nooit meer aan!

En daarmee zijn deze dames geschikt voor de tegenstelling van de week. Hier vind je meer voorbeelden met deze tegenstelling.

12 gedachtes over “Tegenstelling: uit – aan

  1. Wat een bof deze beeldengroep op je pad met zo’n tegenstelling. Mooier kan haast niet.
    Vroeger in de zorg heel wat oudere dames nog in het korset geregen. De wereld aan haken en ogen en tot slot een lange veter waar je de uiteinden dan op een fatsoenlijke manier nog moest wegwerken. Oh sjees dit is de rubriek Oma vertelt …

    Geliked door 1 persoon

  2. Hallo, ik ben nieuw hier en kwam via een vriend hier terecht daar ik daar een reactie zag staan en dacht ik ga eens kijken wat jij deelt want dat is altijd erg leuk om te zien. En ik ken deze omgeving helemaal niet maar ik vind het altijd ook interessant wat men zoal deelt met de bezoekers. en deze beeldengroep vond ik leuk en zeker het verhaal wat je schreef erbij.
    Groetjes, Tine

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s