Waterliniepad: Weesp – Bussum

Om kwart over 10 liepen we door Weesp, het begin van weer een etappe van het Waterliniepad.

De brug over de Vecht leidde naar de Ossenmarkt, waar het eerste fort van vandaag al te zien was.

Nadat we en eind langs een dijk met woonboten hadden gelopen, lieten we de Vecht links liggen en liepen eerst verhard en later een grasdijk op.

Het is een prachtig gebied met één nadeel. Je bent altijd dichtbij de A1 en wij liepen op een gegeven moment zelfs richting het grote nieuwe verkeerscircuit bij Muiderberg.

Maar al snel naderden wij het Naardermeer. Molen de Onrust ligt er aan de rand van.

De lunchplek pakte erg goed uit

maar ook het wandelpad langs het Naardermeer is een genot om te lopen. Dat hebben we dan toch maar te danken aan Jac. P.Thijsse en Elie Heijmans die rond 1905 de Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten hebben opgericht, en toen ze voldoende leden hadden konden ze het Naardermeer kopen, dat door de gemeente Amsterdam was aangewezen als vuilstortplaats.

In Naarden wandelden we door leuke straatjes

en uiteindelijk leidde de route ons over de hele vesting. Een imposant bouwwerk en een mooie ervaring om zo rond het stadje te lopen.

In één van de bastions is het vestingmuseum gevestigd. Wij gingen hier niet in, maar daar kun je je helemaal laten informeren over de werking van de waterlinies en andere militaire geschiedenis. Ook kom je daar te weten, dat we in Naarden afscheid nemen van de Stelling van Amsterdam. Die Stelling hebben wij nu zo goed als rond gelopen, maar de route gaat verder, want de waterlinies waren ter verdediging niet alleen rondom Amsterdam aangelegd.

13 gedachtes over “Waterliniepad: Weesp – Bussum

  1. Niet te geloven dat een gebied als het Naardermeer als vuilstortplaats werd voorbestemd. Gelukkig kon men daar een stokje voor steken. Je wandeling zou er dan heel anders hebben uitgezien. Weer een zeer mooie reeks boordevol info over zeer aantrekkelijke streek.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s