Waterliniepad: Maarssen – Utrecht 2

Tijdens het wandelen van een route als deze ontkom je natuurlijk niet aan sporen van voormalige verdedigingslinies. De forten liggen meest mooi verscholen in het groen. Straatnamen zoals Kanonstraat en Bastionweg zeggen ook genoeg over het verleden. Het land is ook vergeven van her en der geplaatste bunkers, resten van WO II.

Dat verdedigen iets van alle tijden is bewijst dan de aanwezigheid van Slot Zuilen op onze route. Zo’n bouwwerk is weer van een andere orde, maar toch oorspronkelijk bedoeld als verdediging en zorgen voor een veilige have, weliswaar van de elite uit die tijd.

De geschiedenis van dit slot voert terug tot de 13e eeuw. Een van haar bekendste bewoonsters is schrijfster Belle van Zuilen. Buiten troffen we haar werktafel al aan.

Een andere keer gaan we nog wel eens het kasteel aan de binnenkant bezichtigen. Nu liepen we verder door het kleine fotogenieke dorpje Oud-Zuilen.

Ingeklemd tussen allerlei verkeerswegen ligt voormalig fort Blauwkapel op een eiland. Binnen de fortwallen ligt ook het dorpje met dezelfde naam en een fraai kerkje. Aan de geschiedenis van die kerk dankt dit dorp en fort zijn naam. De kerk is gebouwd in 1550, gesticht als katholieke kerk. Het is de kleinste kerk van Nederland met een kruiswelf-constructie. Met de reformatie kwam de kerk in protestante handen. De katholieke eigenaar heeft toen als protest de hele binnenkant van de kerk blauw geschilderd, de kleur van Maria Onbevlekte Ontvangenis. Ik had graag een kijkje in de kerk genomen, maar helaas: gesloten.

Maar Maria kwamen we nog een keer tegen op onze tocht. Aan het eind van de middag kregen we trek in koffie en alsof Maria het had gehoord zagen we deze uitnodiging aan de kant van de weg.

Net buiten de hekken van fort Voordorp stond deze pipo wagen met Maria-altaar ernaast.

Binnen was de verrassing compleet. Kijk maar mee. En de koffie was idd zaaaalig!

Gesterkt konden we gaan voor de laatste kilometers naar Utrecht, waar we op de Archimedeslaan de bus naar het station namen. Het was een wandeling vol verrassingen! Heerlijk!

8 gedachtes over “Waterliniepad: Maarssen – Utrecht 2

  1. Wat een interessante geschiedenis heb je weer verteld en in beeld vastgelegd. Heel leuk!

    Op zo 6 sep. 2020 om 09:21 schreef Sjannesblog

    > > > > > > > Jeanne van Sjannesblog posted: ” > Tijdens het wandelen van een route als deze ontkom je natuurlijk niet aan > sporen van voormalige verdedigingslinies. De forten liggen meest mooi > verscholen in het groen. Straatnamen zoals Kanonstraat en Bastionweg zeggen > ook genoeg over het verleden. Het ” > > > >

    Geliked door 1 persoon

  2. Wat een idee zeg, koffie bij Maria… Dat maakt zo’n tocht wel compleet. Mooie foto’s. In Schinnen ligt ook nog zo’n bunker lans de weg. Jammer dat ze die niet meer zichtbaar maken.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s