Roestplaats

Een aantal jaren achter elkaar zaten er uilen in de bomen van de buren, vlak naast ons huis. O.a hier, hier en hier schreef ik erover. Ik keek zowat dagelijks omhoog om ze een soort van te begroeten. Opeens bleven de bomen leeg. Hoe kan dat nou? Ik had begrepen, dat zo’n verzamelboom aan uilen een roestplaats heet en dat ze daar steeds weer naar terugkeren om de winter door te brengen. Niet dus. Ik vond het erg jammer, want ik was gehecht geraakt aan de beesten.

Nu was ik aan de wandel met mijn kleindochter en op de weg waar we liepen zag ik opeens braakballen en stront liggen. Dan hoef je maar omhoog te kijken om ze te zien. En dat was ook zo. Het was een dichte boom, dus ik kon niet goed bekijken met hoe velen ze er zaten. Toen ik daar stil bleef staan en de camera pakte, vloog er eentje weg en de ander zat zo diep weggestopt tussen de takken, dat het onmogelijk was om hem te fotograferen, maar ik was blij met het weerzien. Ze waren dus aan de overkant van het water beland.

Een paar dagen later viel mijn blik op een silhouet in een boom een paar huizen naast het onze. Daar moest ik eens dichterbij gaan kijken en ja hoor. Hier zaten twee ransuilen en ze poseerden netjes voor mij, helaas weer met allerlei takken ervoor. Nu weet ik dus waar ik af en toe weer eens ga kijken. Ik begrijp alleen nog steeds niet hoe dat werkt met roestplaatsen.

20 gedachtes over “Roestplaats

 1. Gaaf zeg! Ik heb begrepen, dat ze steeds wisselen van Roestplaatsen. Dus vandaar. Heel leuk dat ze weer bij jullie zitten!

  Op wo 16 dec. 2020 om 07:42 schreef Sjannesblog

  > Jeanne van Sjannesblog posted: ” Een aantal jaren achter elkaar zaten er > uilen in de bomen van de buren, vlak naast ons huis. O.a hier, hier en hier > schreef ik erover. Ik keek zowat dagelijks omhoog om ze een soort van te > begroeten. Opeens bleven de bomen leeg. Hoe kan dat nou? Ik had ” >

  Geliked door 1 persoon

 2. Wat telt is dat de uilen er nog steeds zijn. Dat ze dit jaar een ander plekje zochten heeft misschien te maken dat het er iets rustiger is of warren ze gewoon uitgekeken op het uitzicht van de vorige jaren 🙂 Ondanks de “moeilijke” boom heb je het toch klaar gespeeld om ons erg mooie beelden te sturen van deze imposante vogels.

  Geliked door 1 persoon

 3. Geweldig. Tot voor kort had ik nooit uilen in het wild gezien. Tot we bij jongste in het natuurgebied wandelden en er opeens wel 5 kwamen overvliegen en in een nabijgelegen boom landden. Fantastisch vond ik dat. En jij hebt ze vlakbij zodat je die prachtige foto’s kan maken. Gelukzak!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s