IJs op de sloten

De rijp van de vorst van de afgelopen nacht op de velden was ondertussen wel verdwenen, toen wij de pont naar de overkant van het Noord-Hollands Kanaal namen. Maar ik keek op van de ijsvorming op het kanaal. Het is weliswaar een dun vliesje, maar dat maakt wel, dat het echt winters aandoet.

Eerst lopen we door het Ilperveld. De weidsheid is daar altijd zo prachtig. Je kijkt naar de skyline van Amsterdam.

Wolkenluchten lijken hier altijd beter tot hun recht te komen.

Het ijs is al sterk genoeg voor dit zwanenkoppel.

Aan de andere kant van het Ilperveld, in Den Ilp, kijk je terug naar ons dorp op zo’n 3 kilometer afstand. Het water heet de Molensloot, die dichter bij ons dorp overgaat in De Dorre Ilp, een water, dat al op heel oude landkaarten voor komt..

Dan gaan we natuurrecreatiegebied ’t Twiske in. Daar is het genieten van het spel van water, lucht en riet met een vliesje ijs.

We komen in het leefgebied van de koeien.

Daar zien we een vreemde vogel rondscharrelen. Althans wij kunnen hem niet meteen thuisbrengen. Hij lijkt op een zilverreiger, maar is kleiner. We dachten daarom aan de zeldzame kleine zilverreiger, maar thuis ontdekken we dat het de nóg zeldzamere koereiger is. Sinds 1998 broedt hij in Nederland en hij wordt hier zo’n 4 keer per jaar gesignaleerd, volgens waarneming.nl. Hij overwintert in Spanje of Noord-Afrika. Dit exemplaar heeft duidelijk de vlucht daarnaar toe gemist.

Nijlganzen vliegen een rondje. Ook altijd een mooi gezicht. Mijn sport is het, om zo’n groep vliegende vogels scherp op de foto te krijgen, wat nog erg moeilijk is.

We verlaten het natuurgebied en gaan richting de kerk van Purmerland. Ondertussen zien we de lucht betrekken.

Nadat we geschuild hebben onder de brug, die ons later weer over het Noord-Hollands Kanaal brengt, lopen we over de dijk langs de Purmerringvaart huiswaarts. Vlak bij het dorp bewonderen we nog even de vaarkunsten van een stelletje roeiers.

11 gedachtes over “IJs op de sloten

 1. Wat mooi dat je de koereiger hebt gespot. Ik heb wel de grote witte reiger gezien, maar deze niet. Mooie verslag en dito foto’s weer!

  Op zo 10 jan. 2021 om 08:28 schreef Sjannesblog

  > Jeanne van Sjannesblog posted: ” De rijp van de vorst van de afgelopen > nacht op de velden was ondertussen wel verdwenen, toen wij de pont naar de > overkant van het Noord-Hollands Kanaal namen. Maar ik keek op van de > ijsvorming op het kanaal. Het is weliswaar een dun vliesje, maar dat maa” >

  Geliked door 1 persoon

 2. Een mooie blog met foto’s van de omgeving.
  Wat een treffen dat jullie een Koereiger zagen! Ik zag deze nog niet gemeld bij Waarnemingen, in 2014 werd er een waargenomen op de Rijperweg in Waterland. Dus echt uniek dat jullie er een gespot hebben.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s