Huizen met naam

De afgelopen week bivakkeerden wij in huizen met een naam. De namen hadden in beide gevallen een historische achtergrond. In Zierikzee hadden we een uitstekende B&B met de aansprekende naam ‘De Maecht van Mechelen”. In het gedeelte van het pand, dat nog uit de 15e eeuw stamt, was onze studio gevestigd. Modern van alle gemakken voorzien!

Maar wat doet een Maagd van Mechelen nou midden in Zierikzee? Navraag bij onze host leerde, dat het oudste gedeelte van het pand al stamde uit de 15e eeuw. Eén van de Prinsen van Oranje, die veel ‘en route’ was tussen Antwerpen en Amsterdam had onderweg overal zijn liefjes. Eén daarvan woonde hier in Zierikzee. Zij kreeg de spotnaam Maecht van Mechelen.

In Bergen op Zoom bleek ‘ons ruilhuis’ De Bruijne Hondt te heten. De boeken lagen al klaar, waarin ik kon lezen over de historie en het stadsherstel. In ‘ons huis’ hebben vroeger zgn. darinckdelvers gezeten om in hun zoutketen zout te maken. Het buurhuis heet nog Zoutkeet. Vroeger bestond dit pand uit twee huizen, waarvan ééntje De Bruijne Hondt heette en het hoekhuis De Kleijne Zoutkeet. In begin van de vorige eeuw zijn beide huizen samengevoegd, is er een nieuwe voorgevel voor gezet en een groot zadeldak evenwijdig aan de straat gemaakt.

In 1911 was het eigendom van de suikerfabriek Secreries de Breda en Berg op Zoom. Het was toen een directeurswoning. In die tijd woonden de directeuren nog vlak bij hun fabriek, zodat de baas zicht had op het laden en lossen van de suikerbieten in de haven. Na het sluiten van de suikerfabrieken raakte het huis in verval. De Stichting Stadsherstel restaureerde dit pand als eerste van een grote reeks in 1974.

Zij- en achtergevel werden totaal vervangen. Het huis was helemaal onderkelderd met een gewelvenkelder en dat is nog zo. In het oog springen nog het zadeldak uit 1911, met schild aan de voorzijde,

fraaie dakkapellen met blokpilasters en frontons.

De ingang met blokpilasters uit 1880

en de begane grondvensters met afgeronde hoeken en fraaie T-ramen.

En dit is nog maar de buitenkant! En daar mochten wij zomaar een heerlijke week verblijven! Woningruil is weer top! Dit keer niet naar het buitenland, maar wat geeft het! Wij hadden een heerlijke vakantie daar aan die oude haven!!

11 gedachtes over “Huizen met naam

  1. Dat zal wel een weekje genieten geweest zijn ! Leuk dat je ons de uitleg over de namen van de woningen verklaarde. Ik heb de indruk dat de Prins tussen Mechelen (via Antwepen) naar Amsterdam pendelde – LOL 🙂

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s