Route van de turf

Een aantal dagen hebben wij ons vermaakt met de route van de turf. De historie van West-Brabant is verbonden met turfwinning. Die historie moet zichtbaar blijven dus is er geld gestoken in de aanleg van fiets en wandelpaden over oude verbindingswegen. Het pad langs de Zoom speelt een belangrijke rol in de turfgeschiedenis, omdat de turf werd vervoerd over het water van o.a. dit riviertje. De Route van de Turf verbindt de turfhavens van Roosendaal en Bergen op Zoom via de historische loop van de turfvaarten. Soms zijn die turfvaarten nog goed waarneembaar, zoals bij De Zoom en de Elderse Turfvaart. Het land eromheen is afgegraven en ligt dus veel lager. Naast het water is een hogere wal, waar nu de fietspaden op liggen, veelal omringd door bosschages. Voor ons, met het warme weer ideaal om ons daar te verplaatsen.

De route is gemarkeerd met het teken van een oude turfschep, dus dat teken hoef je maar te volgen.

Wij deden het wandelend en fietsend. Lopend gingen we vanuit BOZ naar landgoed Wouwse Plantage. Het bestaat uit voornamelijk naaldbossen voor productie.

Er is ook een klein dorpje met dezelfde naam gesticht. De naam vind ik spannender, dan wat het in werkelijkheid was. Vanaf Nispen namen we het OV terug naar de stad. Dit was ook een etappe van het Grenslandpad, dat de turfroute en ook de grenslijn als wandelpad voor ons had uitgezet.

Fietsend via knooppunten reden we verder de grens over naar de Kalmthoutse heide in België. Een prima verbindingsroute, die route van de turf. Zo konden we even genieten van die Kalmthoutse Heide. Een prachtig natuurgebied, waar ik zeker nog eens terug ga.

8 gedachtes over “Route van de turf

  1. Leuk zo’n route. Ik zou hem zeker ook hebben gedaan als ik in de buurt was. En n ben ik al twee dagen aan het galmen: Berg op Zoom , houdt u vroom, stut de spaanse scha-a-a-ren. De rest van de tekst weet ik niet meer precies

    Geliked door 1 persoon

  2. De wouwse plantage, daar kampeerden de derde klassen van de ulo vroeger een week. We gingen er op de fiets naar toe. Ik mocht twee keer mee omdat ik bleef zitten. Zodoende is boz ook nog erg herkenbaar.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s