Wijnkasteel Genoels-Elderen

Op mijn eigen houtje zou ik niet zo snel een wijnkasteel bezoeken. Ik ben geen wijnkenner en denk dan altijd, dat zo’n bezoek niet aan mij besteed is. Maar nu was de eerste tussenstop op ons koorreisje een bezoek aan wijnkasteel Genoels- Elderen.

Na een heerlijke lunch begon de rondleiding. Buiten goot het ondertussen van de lucht, maar de gidsen wisten het zo te organiseren, dat we de binnenruimtes eerst bekeken. Nederlander Jaap van Rennes kocht het kasteel in 1990. Samen met dochter Joyce, die nu de scepter zwaait hebben ze een heel gedegen bedrijf opgezet. Nu zijn ze één van de koplopers wat betreft levering van Belgische wijnen.

De gids vertelde bevlogen over elke handeling, die verricht moet worden ter bevordering van de smaak van de wijn. De op hout gezette wijnen zijn de lekkerste en de duurste. Hier in de kelder liggen de druiven in de handgemaakte houten vaten te gisten tot ze de gewenste smaak hebben.

Gelukkig werd het droog en konden we de wijngaarden nog even zien. De wijn is biologisch verantwoord: Er worden bijna geen onkruidbestrijdings-middelen gebruikt. Klassiek wieden en schoffelen zijn wel tijdrovender, maar ook milieuvriendelijker en uiteindelijk beter voor de wijn. 

Er staan vaak rozenstruiken vóór de druivenboompjes. Een roos krijgt dezelfde ziektes als de druif, maar nét iets eerder. Dit struikje dient dus als waarschuwing, zit hier een ziekte in, dan moeten er onmiddellijk maatregelen getroffen worden voor de hele boomgaard.

Dit jaar waren de ziektes niet tegen te houden. Deze gaard werd ernstig getroffen onder andere door meeldauw. Het gaat helaas een bar slechte oogst worden.

Er staan nog overblijfselen van de wijnbouw uit vervlogen tijden op het erf. Dit land is al van oudsher een wijnboerderij, maar was totaal in verval geraakt.

Binnen heeft men de oude wijnkelders bewaard als monument en nieuwe kelders gebouwd voor hun eigen bedrijf. Leuk voor de rondleidingen.

foto: Corrie Meijer

Het zou geen landgoed zijn als er geen bomenlaan was. Hier liepen we door een aller idyllisch lindelaantje.

Helaas was het weer begonnen te regenen en drupte het bladerdak door. Het werd dus een versnelde wandeling om weer beter overdekt te komen.

Ik heb bewondering voor het maken van goede wijn gekregen. Wat een kennis heeft zo’n wijnboer! Ik zal vanaf nu veel bewuster proeven van wijn. Het landgoed was prachtig en verdiend het om nog eens terug te komen op een zonnige dag. Dat kan zonder rondleiding, er is namelijk ook een terras bij.

13 gedachtes over “Wijnkasteel Genoels-Elderen

  1. Mooie foto’s Jeanne, we hebben de wijn weleens gedronken ( van Renske, excursie hotelschool aantal jaren geleden ) . De wijn was heerlijk, dus misschien toch een bezoekje waard na het zien van je foto’s

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s