Voorlaatste bestemming

Precies twee maanden na zijn overlijden konden we Sjaak’s as ophalen bij het crematorium. De plek, die nu voor ons vol herinneringen zit, bekeken dochterlief en ik even op ons gemak. Twee maanden geleden wisten we amper van het bestaan van de Noorderbegraafplaats. Maar we zijn blij, dat we hier de afscheidsdienst van Sjaak hebben kunnen houden. Het is er mooi en stijlvol.

Ook het oude kerkhof eromheen is mooi aangelegd. Zoals ik vaker bij kerkhoven heb, voelt het ook hier goed om er te zijn. We bekeken even wat urnengraven.

De natuur is onderdeel van het kerkhof. Dat zou je niet verwachten zo in de stad.

Na wat administratieve handelingen kregen we de urn van Sjaak mee. Dochterlief droeg haar vader, een vreemde gedachte. We namen hem mee naar huis, zijn voorlaatste bestemming.

24 gedachtes over “Voorlaatste bestemming

 1. Twee maanden! Het lijkt wel alsof het gisteren is gebeurd… De voorlaatste bestemming, schrijf je, en dan krijgt Sjaak zijn definitieve rustplaats waar je naartoe kunt gaan als je die behoefte voelt. Het blijft verdrietig om die ‘reis’ als achterblijver te moeten meemaken…

  Like

 2. Goede morgen Jeanne, de urn van mijn man heb ik hier thuis, de bedoeling is om wanneer ik uit de tijd ben, de kinderen onze as gezamenlijk te laten verstrooien . Dan zijn we op zo’n manier toch weer een beetje samen.

  Geliked door 1 persoon

 3. Noorderbegraafplaats, ik kende het niet. Ik kan me voorstellen dat jullie dit een mooie plek voor de crematie vonden.
  Indrukwekkend dat je omschreef dat jullie dochter haar vader droeg…
  De foto’s die je maakte zijn ook zo mooi.
  Ik zie dat je de urn op een mooie plaats thuis hebt. Rondom een mooie foto en het boekje: Voor het geluk geboren.
  Je kunt, samen met de kinderen, heel veel mooie herinneringen koesteren.

  Geliked door 1 persoon

 4. Noorderbegraafplaats… een veelvoorkomende naam… die op bepaalde wijze gevoel van verbondenheid schept hier bij mij in ieder geval, zeker in deze week.
  Fijn dat het voor jullie goed voelt en kan gaan zoals het gaat omdat het een onvermijdelijke gang van zaken is ook.
  Voor alles is een tijd, voor nu even Sjaak bij jou/jullie thuis en ook dat is goed.

  Geliked door 1 persoon

 5. Het is dan opeens een heel ander leven, gelukkig zie je nog de schoonheid in je leven.
  En je man thuis brengen is zo mooi.
  De natuur is een bewijs van rust op de rustplaatsen. Hans

  Geliked door 1 persoon

 6. Een ‘Sjaak-altaartje’. Mooi, en terecht, denk ik. Op die twee maanden mag je trots zijn. Van afstand meen ik begrepen te hebben dat je moedig het leven alweer oppakte. Daar krijg je heel zeker weer goeds voor terug! Hou vol!

  Geliked door 1 persoon

 7. Dat is het mooie van begraafplaatsen, de rust maakt het mogelijk dat de natuur er zijn gang kan gaan. Het is er altijd goed toeven , ik kom er soms wel ook al is de urn met Henk z’n as hier thuis. Niet op zo’n mooi plekje als jij ervoor hebt gemaakt, hij moet gewoon zijn kledingkast afwachten tot ik met hem mee mag de duinen in.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s