Wieringen per OV

In september waren Sjaak en ik voor het laatst op Wieringen geweest. We maakten toen een wandeling later op de middag en we zagen de zon ondergaan. Het was eigenlijk té lang geleden, want het is er zo mooi. Vandaag ging ik er weer heen, nu alleen en met het OV. Het was wel goed om te ervaren, dat ik er dus wel zelf kan komen, zonder auto. Je doet er iets langer over, maar het is mooi dat het kan.

Het was fijn dat ik werd opgehaald bij het busstation van Den Oever, want even vond ik het best heftig. Maar vriendin M ontfermde zich over mij. We zetten de pas erin en gingen wandelend richting haar huis. Buiten Den Oever namen we de trap om aan de andere kant van de dijk langs het wad te gaan lopen. We hadden elkaar veel te vertellen.

Op het wad was het eb. De vogels zaten wat verderop, zoals een grote groep grutto’s met een paar bergeenden

de vertrouwde scholekster

Als ik het goed heb zat er een zilverplevier bij de tureluurs. Het waaide hard, een moeilijkheidsfactor bij het fotograferen en dat is helaas te zien.

Bij het natuurgebied Vatrop stond een apart verkeersbord: ‘Pas op: jonge kluten op de weg!’

Hoe we ook tuurden, er lagen veel kluten te rusten of te broeden, maar jong spul hebben we niet gezien.

We lieten de zee los en liepen verder over de weg met fluitekruid

De weilanden aan de dijk zijn ongekend mooi
Bovenop al dat natuurschoon mocht ik ook nog genieten van een heerlijke lunch buiten, uit de wind in de zon. Wat een verwennerij allemaal.

Als afsluiting liepen we de weg weer terug naar de bushalte. Ik ken het gebied vrij goed, maar M wist me in Oosterland te verrassen, door me te attenderen op het M.U.Z. wijkje. Het zogenaamde M.U.Z. park is rond 1925 gebouwd voor het hoger personeel van de Maatschappij tot Uitvoering van de Zuiderzeewerken. Je hebt er losstaande huizen voor de hogere staf en rijtjeswoningen voor de werkbazen, weer iets lager in rang.

De huisvesting van de arbeiders die aan de afsluitdijk werkten, was dichter bij de afsluitdijk zelf, maar van die krotten is niks meer over. De baas zelf woonde in Villa Nieuwland. Het gebouw deed later jarenlang dienst als jeugdherberg.

Nagenietend van de fijne middag, bracht het OV mij weer thuis.

18 gedachtes over “Wieringen per OV

 1. Als ik Wieringen lees, komt er ogenblikkelijk een liedje in mij op dat ik vroeger op school heb geleerd. Het begint met : “Wie wil er mee naar Wieringen varen ’s ochtends vroeg al in de dauw, met een mooi meisje van achttien jaren dat zo graag naar Wieringen wou” Nu zou ze niet meer hoeven varen maar er met droge voeten naartoe kunnen wandelen.

  Geliked door 1 persoon

   1. Ik ken dat liedje ook.Volgens mij gaat de tekst nog verder:
    “Schipper ik hoor de hanen kraaien.
    Schipper ik zie de vlaggetjes zwaaien .
    Stuurman laat je roer maar gaan.
    Dan zullen wij spoedig op Wieringen staan.”

    Geliked door 1 persoon

 2. Ik hou wel van het OV, je komt overal met wat extra beweging.
  Den Oever, net of Nederland daar stopt.
  Zeker verwennerij de buiten lunch, dat is dubbel genieten. Hans

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s