Vliegtuig vol vragen

Er zou ergens een vliegtuigwrak liggen op het strand. Dat wilden wij graag zien. We zagen een hek en een immense vlakte. Geen vliegtuig te bekennen. Op een bord stond iets over 7 km lopen, maar andere informatie zei, dat het drie kwartier lopen was. Wij gokten op het laatste en begonnen te lopen.

Je zou verwachten, dat je na een half uur lopen, toch wel contouren van zo’n wrak zou zien liggen, maar wij zagen niets. Wel zag je mensen heel ver weg op het strand lopen, maar een vliegtuig lag er niet. Het was prachtig weer, dus wij genoten van de wandeling. Opeens begrepen we hoe het zat. Er was een verlaging in het landschap en daar op dat lagere gedeelte zagen we de vliegtuigromp liggen. Het was echt drie kwartier lopen geweest.

Op 24 november 1973 stortte een Amerikaanse DC-3 neer op het zwarte zandstrand van Sólheimasandur vlakbij het plaatsje Vík. Alle bemanningsleden overleefden de ramp. De exacte reden van de crash is niet bekend, hoewel sommige bronnen suggereren dat het vliegtuig zonder brandstof kwam te zitten nadat de piloot overgeschakelde naar de verkeerde brandstof tank.


Waarom de wrakstukken nog steeds op het strand vlakbij de zee liggen en niet geruimd zijn is onduidelijk. Al mist het wrak wel enkele stukken. Zo zijn de vleugels, de kop en het staartstuk verdwenen. Niemand weet waar die zijn gebleven, al gaan de geruchten dat een boer die heeft meegenomen om te verkopen in Vík.

Ik zag nog kogelgaten?

Fascinerend om zo van dichtbij te bekijken. Ongelooflijk, dat iedereen hier levend uitgekomen is. Met ons hoofd vol vragen liepen we weer onze weg terug over die immense vlakte, die naar wij begrepen vaak genoeg onbegaanbaar is vanwege zandstralen of, sneeuwstormen.

Maar het vliegtuig blijft maar liggen en is onderhand gewoon een toeristische attractie geworden.

11 gedachtes over “Vliegtuig vol vragen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s