Pieterpad: Gennep – Vierlingsbeek

Sjaak en ik hadden nog zes etappes van het Pieterpad te gaan toen hij overleed. Ik zou dat pad dus nooit helemaal uitlopen met hem, helaas. Nu werden mijn zus en ik uitgenodigd bij neef F en zijn vrouw in Gennep. Doordat zij op zo’n strategisch handige plek wonen werd het opeens haalbaar om verder te wandelen op het Pieterpad.

Na een zeer gastvrije ontvangst begonnen zuslief en ik aan de wandeling van 17 km. Ik ben slecht in kaartlezen. Ik had altijd iemand bij me, die daar een kei in was. Voor het eerst had ik nu de leiding over het volgen van de route, dus las ik ijverig de tekst voor uit het routeboekje. Al lopende was ik verbaasd, dat we nergens rood/witte bordjes zagen, wat toch het handelsmerk is van het Pieterpad. We bedachten, dat deze gemeente de route misschien anders aangaf, want wij volgden ondertussen roodwitte pijltjes. Onderweg zagen we Lok 84, een stoomlocomotief als monument ter herinnering aan spoorwegstad Gennep. Die stond ook in mijn wandelgids, dus we zaten goed, alleen helaas toch nergens roodwitte markeringstekens.

Opeens herkenden wij een punt waar we al gelopen hadden en bleek dat we na ongeveer een uur en 12.000 stappen nog steeds niet uit Gennep weg waren, maar een leuk rondje door de buitenwijken hadden gemaakt. Gelukkig wist deze verstandelijk gehandicapte op de fiets ons de goede richting op te sturen. En als we het verderop niet meer wisten hoe we moesten lopen, moesten we het maar weer aan iemand vragen, drukte ze ons keer op keer op het hart.

Opeens zagen we wandelaars én rood wit bordjes, die onze weg kruisten en werd het lopen van de route een fluitje van een cent. Eindelijk liepen we over mooie bospaden,

open vlaktes

boerenland

en over de prachtigste heidegebieden van natuurreservaat het Quin.

Het landschap is hier wat glooiend en op een 30 mtr hoog rivierduin biedt dat prachtig uitzicht.

Tijdens pauzemomentjes kwamen wat kleine beestjes in beeld.

Kortom, na de valse start werd het uiteindelijk een heerlijke wandeling door een prachtig gebied. Maar door de vele kilometers, die we extra hadden gelopen, lukte het niet om Vierlingsbeek te bereiken te voet. Onze poging stopte bij het pontveer van Afferden. Daar werden we opgehaald door onze neef en we gingen toch met het pont over de Maas naar Vierlingsbeek, maar nu ‘by car’. Dit waren onze ‘foetelkilometers’. Het moest even zo.

Thuis bij neef gingen we op onderzoek uit. Mijn wandelboekje uit 2010 bleek verouderd. Daar hadden we al een donkergrijs vermoeden van. De start van deze etappe is verlegd naar een prachtig dijkpad langs riviertje de Niers net buiten Gennep. Er ligt daar een steen op de dijk met keurig de markeringspunten, die we in het begin maar niet zagen. Het mysterie is opgelost.

18 gedachtes over “Pieterpad: Gennep – Vierlingsbeek

  1. Goede morgen, jullie hadden dus meer km’s gemaakt dan op de steen is aangegeven, maar het grootste deel is al achter de rug. Ik denk dat het een geweldig goed gevoel zal zijn als jullie boven op de st Pietersberg zijn aangekomen.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s