Oude glorie

Hoog boven ’t duin in Bergen aan Zee gloreert Huize Glory. De vorige keer dat ik hier was (september 2018) was ik in gezelschap van mijn man. Ook M was hier eerder met haar man. Nu we beiden vrij kort na elkaar weduwe geworden zijn, vonden we dit een mooie plek om weer eens te bezoeken. Wij hebben veel jaren samen gewerkt in het onderwijs en zijn al lang bevriend. Het voelde dan ook fijn en vertrouwd. We gaan allebei door een rouwproces en daardoor begrijp je elkaar heel goed. Je weet wat je mist, maar het ‘nieuwe’ leven moet toch geleefd worden en daar heb je het dan over.

Na de lunch bekeken we het prachtige gebouw, uit 1916, geïnspireerd op de Amsterdamse School, met nog veel Jugendstil kenmerken.

en mooie doorkijkjes.

Helaas is de glorie er wel een beetje af net als uit onze beider levens. Met pijn in het hart keken we naar de slechte staat van onderhoud, lekkages, afbrokkelende stenen, wegrottende vloeren. Dit alles is gelukkig niet te zien in de vertrekken waar men mensen ontvangt, maar wel in de uitkijktoren.

De wenteltrap naar de toren, van onderen en van bovenaf. Hier schreeuwt alles om renovatie, anders is dit gebouw verloren en dat zou zonde zijn.

Toevallig werd er deze dag een krantenartikel naar me ge-appt van een andere oud collega. Daarin lazen we, dat onze oude school, die gestart is door M en waar ik ook vanaf het begin bij betrokken was, volgend schooljaar wordt opgeheven. We denken graag terug aan de fijne tijd, die we daar hadden. Ooit, in de glorietijd (in 1998) behoorden we tot de beste 6 scholen van Nederland. Alweer oude glorie.

Een lekkere strandwandeling kon niet uitblijven, als je zo dicht bij zee bent.

Lekker uitgewaaid en herinneringen opgehaald gingen we met een voldaan gevoel weer huiswaarts.

11 gedachtes over “Oude glorie

  1. wellicht dat een bezoekje aan Park Meerwijk in Bergen je ook interesseert. het wordt ook wel ‘een manifest van de Amsterdamse School’ genoemd. het is een villawijk met 17 woningen in Amsterdamse stijl uit 1915.

    Geliked door 1 persoon

  2. Fijn om zo samen te kunnen zijn. Zonde die vergane glorie, daar zou monumentenzorg iets aan moeten doen. Kost een een flinke duit, maar hoe langer je wacht, hoe duurder het wordt. Sjoerd zijn advies is inderdaad een aanrader. Fotogenieke plek.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s