Na een jaar

Na een jaar vol intens verdriet om het gemis van mijn lieve Sjaak, heel veel kopjes koffie alleen, heel veel nachten alleen in dat tweepersoonsbed, heel veel kranten lezend zonder erover te kunnen praten met elkaar, heel veel wandelingen in mijn eentje, kijk ik ook terug op een jaar, waarin toch ook veel bijzondere dingen zijn gebeurd.

Gek genoeg werd ik heel actief. Zo ging ik wel vier keer op vakantie.

Ik ondernam van alles, alleen, met F-maatjes, of andere vrienden en vriendinnen

Ik ontmoette allerlei nieuwe mensen, ook dorpsbewoners, waar ik eerder nog nooit een woord mee gewisseld heb.

Ik deed mee aan de kunstroute in ons dorp en stond in het jaarlijkse glossy tijdschrift van ons dorp met een fotoreportage die ik maakte over de fabricage van bonbons, waar foto’s van mij opstonden.

Ik ben een bevoordeeld mens. Ik voel me ontzettend rijk met mijn kinderen. Andere familiebanden zijn strakker aangetrokken. Mijn buren voelen als een warm bad. Ik heb het warme meeleven vanuit mijn vrienden en ook vanuit de blogwereld, als heel waardevol ervaren.

Ik had het steeds druk. Dat was mijn keuze en ik stelde mijzelf wel eens de vraag of ik op de vlucht was voor mijn verdriet. Ik concludeerde dat ik het moeilijk vond om alleen thuis te zijn, maar ik liet het verdriet echt wel toe.

Nu merk ik, dat het thuis-zijn beter gaat. Het gemis en verdriet zal er altijd zijn. Mijn buurvrouw vergeleek het met een litteken, dat af en toe open springt en zo is het. Dit is nu mijn leven. Het is wat het is, zoals ik jaren geleden al onvermoed in mijn blogtitel zette (as it is). Over het algemeen ben ik niet ontevreden met hoe het gaat. Zoveel lieve mensen om mij heen, die mij steunen en helpen. Ik red me wel, weet ik nu.

38 gedachtes over “Na een jaar

 1. Goede morgen Jeanne, ik herken dat allemaal, maar toch blijft het missen en de lege plek in mijn hart bestaan. Dan zegt men vaak: ‘ Je moet verder’, maar ik antwoord dan ‘Ja maar ik wil ook wel verder’ Er is ook veel in het leven waar ik van kan genieten en dat ook doe. Gelukkig heb ik een goede band met de kinderen en kleinkinderen . In januari is het alweer acht jaar geleden dat mijn man stierf. Zesenzestig jaar is in mijn gevoel ook veel te jong om dood te gaan, maar er zijn natuurlijk velen die zelfs die leeftijd niet halen en dan mag ik blij zijn dat we toch drieënveertig jaar samen hebben gehad. Ik wens je sterkte zeker in deze tijd van het jaar wat toch in het algemeen een feestelijke tijd is.

  Like

 2. Hi Jeanne. De liefde van je leven missen is moeilijk en zoals je schrijft het is een litteken. Maar ik heb veel respect hoe je verder gaat in het leven. De draad weer oppakken schreef je destijds en dat doe je!!

  Geliked door 1 persoon

 3. Die “vlucht” is mij ook wel eens door het hoofd geschoten maar als het voor jou “goed” voelde is het oké. Is immers ook niet en mij om daarover te oordelen.

  Fijn te lezen dat je je weg vond (blijft vinden) … dat kan namelijk niemand anders voor je doen.

  “Volg je hart want dat klopt”

  Geliked door 1 persoon

 4. Wat een veelzeggende foto’s, Jeanne! Ga daarheen terug als de zon er schijnt, en fotografeer die plekken opnieuw. Dan klappen wij in onze handen.
  En wat het ‘druk-hebben’ betreft: iemand uit onze vriendenkring zei dit jaar over zichzelf: ‘Ik heb het niet ‘druk’, ik heb het FIJN.’
  Want al die dingen waarmee je het druk hebt zijn hopelijk fijne, leuke dingen. Dus, Jeanne: heb het maar zo ‘druk’ mogelijk! Heel goede feestdagen gewenst met wie jou liefhebben.

  Like

 5. Mooi om te lezen. Het gemis blijft altijd, dat gaat niet weg. Van verdriet slijpen de korrelige kantjes wel af, zodat er beter mee te leven valt. Maar inderdaad, soms spingt die wonde acuut open en staat het je allemaal weer levensgroot voor.
  Als jij het gevoel hebt dat je goed bezig bent, doe vooral zo verder. Alleen jij weet wat goed voor je is.

  Geliked door 1 persoon

 6. Ik heb al zo vaak aan je gedacht. Wat moet het toch pijn doen. Dat je ondanks het verdriet en gemis toch de draad weet op te pakken en omgeven wordt door zoveel lieve mensen, dat is veel waard. Mijn moeder werd ook vroeg weduwe en ze zei altijd dat het gemis blijft, maar dat de intensiteit van het verdriet slijt en dat je het op je eentje leert te rooien. Dat is ook precies hoe jij het beschrijft.

  Geliked door 1 persoon

 7. Mooie blog! Blijf er wat van maken…..! Toch ook mooie donkere dagen en het nieuwe jaar gaat weer beslist nieuwe uitdagingen opleveren. Rechtop in de wind!
  Mooie feestdagen….,
  Huub en Marlien (Blerick)

  Geliked door 1 persoon

 8. Rouw heeft in iéder geval tijd nodig maar is toch ook voor iedereen anders. Aan het gemis ontkom je niet, ik schreef ooit wel eens “niets is leger dan een bed waar maar één dekbed erop”. Het echte rouwen begón bij mij pas na een jaar, de vermoeidheid van het jarenlange zorgen en de corona maatregels samen maakte dat ik niet veel kon doen maar de rust ook weldadig vond. Gelukkig heb ik dezelfde vangnetten als jij, zonder dat redden we het niet maar je leeft eigenlijk meer voor de anderen, zodat zij zich geen zorgen maken. Althans zo ervaar ik het.

  Geliked door 1 persoon

 9. Zoals altijd reageer ik een beetje laat, maar 1 ding is zeker, je bent een geweldige vriendin en ik heb heel veel respect en bewondering voor je, ook zoals je het afgelopen jaar met het grote verlies van Sjaak bent omgegaan !

  Geliked door 1 persoon

 10. Zo mooi om te lezen hoe je je er door heen wroet en verder gaat. Met upe en met downs. Maar ook met moed om verder te gaan en er iets van te maken. Om te leven mèt verdriet maar ook weer oog hebbend voor de mooie dingen.

  Geliked door 1 persoon

   1. Nou….toen mijn pa weduwnaar werd heeft hij ruim 20 jaar zitten wachten op zijn eigen einde, niets meer ondernomen of wat dan ook.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s