Korstmossen

Omdat ik graag wandel, maar niet altijd in de gelegenheid ben om een nieuwe route te gaan ontdekken, loop ik bij huis vaak hetzelfde rondje. Weliswaar is er geen dag hetzelfde, maar toch gaat het me soms wel tegen staan, temeer omdat ik graag fotografeer en daarmee niet in herhaling wil vallen. Geïnspireerd door een paar fotomaatjes bedacht ik, dat ik mijn aandacht eens ging verleggen naar de korstmossen, eigenlijk niet eens echt wetende of er op mijn traject wel korstmossen te vinden zouden zijn. Toch moest het landschappelijke lijnenspel ook even op de foto.

Als dan eindelijk de zon schijnt, waardeer je des te meer het mooie licht.

De luchten waren dermate dreigend, dat het zelfs begon te hagelen. Gelukkig maar even.

En warempel ontdekte ik al korstmossen op de bomen langs de weg. Ik hoefde er niet eens het bos voor in.

Achteraf zocht ik er informatie over op en las dat ze in zo wat elke omgeving kunnen overleven. In koude of warme gebieden. Ze zijn overal. Je kan ze terugvinden op rotsen, hoog in de bergen tot zelfs in de woestijn of op gekoelde lava. Korstmossen hebben allerlei vormen en kleuren en zijn heel divers van vorm. Het is dus vrij logisch dat ik korstmossen vond.

Niet alleen hun sterke overlevingsdrang maakt korstmossen zo bijzonder. Het feit dat ze samengesteld zijn uit schimmels (paddenstoelen) en algen of bacteriën is minstens even fascinerend.

Het is ook goed om te weten, hoe belangrijk korstmossen zijn voor de natuur. Ze zijn bijvoorbeeld zeer gevoelig voor luchtvervuiling, waardoor ze ons kunnen waarschuwen als de luchtkwaliteit slecht is. Wetenschappers gebruiken korstmossen al tientallen jaren voor dit doel.

Als de resten van korstmossen verrotten en op de grond vallen, zorgen ze ervoor dat andere planten kunnen groeien. Als bodembedekker vormen ze namelijk een bron van voedsel voor andere levende organismen. En dat is nog niet alles, ze zijn ook gunstig voor onze dieren. Insecten nestelen zich in korstmossen en vogels gebruiken ze om een nestje te bouwen. Korstmossen zijn dus enorm belangrijk om de natuur om ons heen beter te kunnen analyseren en begrijpen. Met deze kennis ga je toch anders kijken naar dit onderdeel van de natuur.

Terwijl ik druk bezig ben met scherpstellen stopt er achter mij een auto. Ik sta in het gras, dus ik ben geen belemmering voor het weinige verkeer, dat van de weg gebruik maakt. Een mannenstem hoor ik zeggen: ‘Je bent toch niet bezig met het schenden van de privacy van die boom, hè?’ Tja, ik kan me voorstellen, dat het wel een vreemd gezicht is, zo’n vrouw, die haar camera zowat op de boomstam gedrukt houdt. Hij reed gelukkig weer snel door.

Nog even een laatste wolkenpartij, maar ondanks de dreiging hield ik het verder gelukkig droog onderweg.

21 gedachtes over “Korstmossen

 1. Leuk hè Jeanne? Je vindt ze zelfs voor je deur op de straatstenen. Wetende dat ze maar 1 mm per jaar groeien en je ziet grote plakkaten, dan zijn sommige al heel oud.

  Geliked door 1 persoon

 2. Wat een rare vraag van die man, was dat als grapje bedoeld? Bedankt voor al die leuke interessante info over de korstmossen. Je ziet ze overal maar dit wist ik nog niet. Je had er weer een leuke bezigheid aan😊

  Geliked door 1 persoon

 3. Interessant gegeven. Zo zie je, alles heeft met alles te maken. Zuinig op zijn.
  Voor schrijfcursus moeten we een landschap beschrijven waarbij we maar drie bijvoegelijke naamwoorden mogen gebruiken. Ik zeg daarin ergens dat de boerderijen als piramides uit de weilenden steken. En kijk nou je laatste foto. Overigens denk ik dat die man een grapje maakte.

  Like

 4. En zo zie je maar weer dat landschappen die ‘alsmaar hetzelfde’ zijn, weergaloos mooi kunnen veranderen, altaargelang het licht en het seizoen. Je hebt dat heel mooi vastgelegd! Wij hebben in totaal zo’n zeven routes, die we dagelijks eindeloos herhalen, zomer en winter. En we raken er steeds meer verslaafd aan. Enkele dagen geleden zagen we een TV-uitzending over korstmossen. Boeiend! Net zoals deze boogtekst van jou.

  >

  Like

 5. Heel mooi blogje weer met vele mooie foto’s. De tweede vindt ik super met de zon die de bomen in het mooie licht zet.
  Wij maakten ooit een mooie Kerstkaart van een mooie opname die mijn man had gemaakt van witgrijze korstmos.

  Geliked door 1 persoon

 6. heel herkenbaar inderdaad… ‘hetzelfde’ rondje lopen maar niet met foto’s in de herhaling willen vallen…
  Een thema kiezen is dan een heel goede optie… pas ik zelf ook vaak toe en het mezelf dan verbieden iets anders te fotograferen is soms heeeeeel lastig 😉

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s