Varend de dag beginnen

Ruim voor de afgesproken tijd stond ik al klaar. Want ik kan me geen mooier begin van de dag wensen, dan mee te mogen varen naar het Ilperveld. Gelukkig is mijn zwager net zo enthousiast en varen we al vroeg weg, beiden voorzien van ons fototoestel in de hoop veel moois te zien in het natuurgebied. Om in het Ilperveld te komen moeten we achter langs ons dorp varen, onder de N235 door.

en dan strekt het Ilperveld zich voor ons uit. Dat waterrijke gebied bestaat eigenlijk uit allemaal eilandjes.

Nu, in het broedseizoen, zie je dat vogelsoorten min of meer hun nesten in elkaars buurt maken.

De Grauwe – en Canadese ganzen waren goed vertegenwoordigd.

De inheemse nijlganzen is een exoot. Oorspronkelijk kwamen ze alleen voor in Jordanië, Israël en enkele delen van Afrika ten zuiden van de Sahara. Ingevoerd als siervogel leven sinds 1976 in het wild, nadat enkele vogels ontsnapt zijn uit hun gevangenschap. Ze gedijen goed in het westerse klimaat. Je ziet ze vaak apart zitten. Ze lijken niet geaccepteerd door de rest. Het zijn nogal agressieve dieren naar elkaar, maar ook naar de rest.

Sommigen hebben al jongen.

Als je op het geluid afgaat kom je zo bij concentraties van grutto’s uit, hoewel je eenlingen overal ziet opduiken.

Als er een kop boven het gras uitsteekt weet je dat daar gebroed wordt.

Maar op de landjes waar gebroed wordt, zie je zenuwachtig door de lucht vliegende vogels.

De fuut zat ook op haar nest. Het is net een grote kraamkamer.

Naast de grote groepen ganzen en grutto’s zagen we ook nog andere vogels bezig. Op de collage v.l.n.r. kievit, tureluur, rietgors, graspieper stern, blauwborst en kiekendief.

Al deze prachtige natuur ligt onder de rook van Amsterdam. Toen ik later thuis de foto’s bekeek werd me dat weer eens duidelijk. Het maakt het nog eens extra bijzonder, dat deze rijkdom hier te vinden is.

Als je vaart in een boot is het moeilijk om de foto’s helemaal scherp te hebben, je bent immers constant in beweging, behalve als je even pauseert.

De tijd ging razendsnel. Je bent heel geconcentreerd aan het kijken en zoeken en voor je het weet zijn er uren om. Het was dan ook al rond de middag, dat we het dorp weer naderden.

Langzaam werd het wolkendek dikker, maar de beloofde regen was nog nergens te bekennen. Een perfecte vaarochtend was het!

19 gedachtes over “Varend de dag beginnen

  1. Wat een pracht en praal zie ik hier voorbij komen. Je hebt het schitterend vast gelegd op de gevoelige plaat, en wat een verscheidenheid aan vogels. Een lust om naar te kijken!!

    Like

  2. Hey Jeanne
    Reactie uit Twente van een vriend van Henk jouw buurman Prachtige foto’s van een mooi gebied Ook ik heb er eergisteren van genoten
    Groetjes Leo Sand

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s