Meer lijntjes met Ilpenstein

Er zijn nog meer excursies te maken in Nederland. Daarvoor kunnen we naar Delft. Daar hangen in Museum Prinsenhof de huwelijksportretten van Frans Banninck Cocq en Maria Overlander. De schilder is onbekend.

220px-frans_banning_cocqmaria_overlander

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1923813a901cfa3b0907dbcf267e1145In het Muiderslot hangt het schilderij ‘Wikkelkinderen’. Het is in bruikleen van het Rijksmuseum. Het is de tweeling, die maar twee dagen oud zijn geworden, van Jacob de Graeff en Aeltje Boelens. Zij zijn ook de ouders van Cornelis de Graeff, die trouwde met Geertruyd Overlander. Zij is een zus van de vrouw van Frans (zie hierboven). De tweeling is nooit op Ilpenstein geweest, een zijdelings lijntje dus. Het schilderij schijnt een plek te hebben bij de rondleidingen op het Muiderslot, waarbij veel uitdrukkingen ter sprake komen. Bij dit schilderij gaat het dan over ‘ingebakerd’ en ‘te heet ingebakerd’. Eén van de twee baby’s is rood aangelopen.

Dan kunnen we nog naar Leiden, waar in 220px-nehalenniahet Rijksmuseum van Oudheden het votiefaltaar van de Nehalennia van Ilpenstein staat. Het is één van de vijf nog overgebleven Nehalennia’s. Bij de monding van de Schelde was een vindplaats (bij Domburg) van tempels met altaars van deze beschermgodin. Ooit leefden daar stammen en het zal te maken hebben gehad met bescherming van zeelui en de handel. Men neemt aan dat zo’n altaar ooit vervoerd is per schip en op het Purmermeer gezonken is. Bij de drooglegging van de Purmer heeft men het altaar gevonden en Volckert Overlander heeft het in zijn tuin bij slot Ilpenstein laten zetten.

7 gedachtes over “Meer lijntjes met Ilpenstein

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s