Genderneutraal

Overal in de media heeft men het over genderneutraal. De Hema, die in de winkels aanpassingen gaat doen, het gedoe over openbare toiletten en zo meer. Als ik terugdenk aan de tijd, dat wij onze kinderen opvoedden, deden we dat eigenlijk behoorlijk genderneutraal. In de 80er jaren waren we erg met roldoorbrekend denken bezig. In de opvoeding van onze kinderen zag je dat ook terug. Mijn man werd huisman(1980), ik werd kostwinner. Onze zoon, de oudste, kreeg geen blauwe wieg, maar een wiegbekleding van een klein bloemetjesstof, dat later ook weer voor mijn dochter gebruikt werd. We hadden geen specifiek jongens of meisjes speelgoed, alles was voor iedereen.

Op mijn werk waren we toentertijd bezig om leerkrachten bewust te laten worden, hoe rolbevestigend je bezig was. Daardoor kregen jongens en meisjes minder gelijke kansen. Vanuit de gemeente heb ik zelfs nog eens mee gewerkt aan het opstellen van lessen over dat thema. We corrigeerden elkaar ook in het team op de aanspreektoon:’ jongens allemaal luisteren’. We gingen ‘ jongens en meisjes’ of  ‘jongelui’ gebruiken.Ik keek mijn fotoboeken er eens op na en gek genoeg zie ik allerlei voorbeelden. Mijn zoon loopt met een pop onder zijn trui, toen ik zwanger was. Hij loopt in mijn trouwjurk rond, hield van verkleedpartijen enz. Van mijn dochter vind je met moeite een foto waar ze een jurk aan heeft. Ze had er een bloedhekel aan. Ze is nu 35 en ik denk niet dat ze een jurk in haar garderobe heeft. Waar ik ook mee wil zeggen, dat het in de persoon zelf ook zit. Zij was een kind, waar een pop niet aan besteed was. (heeft ze van haar moeder) Ze rende als peuter al achter een bal aan. Ze heeft heel lang gevoetbald, eerst als enige meisje tussen de jongens. Later, na de lagere school kwam ze in een meisjeselftal te spelen. Onze zoon heeft trouwens ook gevoetbald en heeft nog steeds een vrijwilligersfunctie in de voetballerij.Doordat we er in die jaren zo bewust mee bezig waren, heb ik me er ook over verbaasd dat generaties na ons juist weer zo’n grote scheiding leken aan te brengen tussen jongens en meisjes. Het gezegde: ‘nee, dat is alleen voor meisjes’, wordt weer heel gewoon gevonden. Was er dan niets blijven hangen van die feministische stroming en over roldoorbrekend denken? Ik ben blij dat het weer wordt opgepakt. Natuurlijk zijn er verschillen tussen de seksen. Maar elk mèns is verschillend en hopelijk gaat het hokjes-denken er een beetje uit, zodat iedereen meer onbezwaard kan doen, wat het beste bij hem of haar past. Wat betreft kledingkeuze ben ik blij met de Hema. Ik hoop tenminste dat ze echt waarmaken, dat meisjes, die niet van zoetsappig houden en jongens, die eens iets kleurrijkers willen aantrekken dan legergroen er iets vinden van hun gading.

18 gedachtes over “Genderneutraal

 1. uit mijn hart gegreoen Jeanne, ik word de laatste jaren wee van al dat roze. dat meisjes getuttel, het komt vlgs mij niet uit de mensen zelf, maar uit de commercie en de kinderen nemen dat over. en nu moet het weer anders, komt ook uit de commercie.
  We moeten onze kleinkinderen leren om helemaal geen acht te slaan op reclame, moeten ze vertellen leren dat het boerenbedrog en opstokerij is.

  Like

 2. Ik heb wel moeite met al dat genderneutrale gedoe… Het gaat er volgens mij niet om dat jongens (niet) ‘meisjesachtig’ mogen zijn en dat meisjes (niet) ‘jongensachtig’ mogen doen. Ik vind dat iedereen daar zelf mag in doen en laten wat bij hem/haar goed voelt. Maar als de conducteur niet meer “Goedemorgen, dames en heren” mag zeggen, dan schieten we m.i. écht door. Het verschil tussen de seksen is een wezenlijk natuurkenmerk en is wat mij betreft ook van belang binnen een cultuur. Er zijn vrouwen en er zijn mannen. Er zijn homo’s en lesbiennes, transgenders en weet ik al wat niet meer – ik respecteer alle vormen van seksualiteitsbeleving – maar de basis is toch dat er mannen en vrouwen zijn en dus dat er in een trein dames en heren zitten die ook als zodanig aangesproken mogen worden…

  Like

  1. In principe leven we in een vrij land, dus iedereen is vrij om te doen en te laten wat hij/zij wil. Maar het gaat mij erom, dat er de laatste jaren weer een veel grotere scheiding gemaakt wordt tussen wat voor jongens en wat voor meisjes bedoeld is. En dat kan iedereen heel goed zelf bepalen. Maar de publieke opinie werkt daarin niet altijd mee. En als je met een kleine aanpassing ervoor kunt zorgen dat iedereen zich aangesproken voelt, ach waarom niet?

   Like

 3. Naar mijn idee zijn er vrouwen en mannen. Dat iemand andersdenkend is kan ik mee leven. maar dat we ons daaraan aan moeten passen vindt ik, niet correct. Er zijn maar twee geslachten. Waar zijn we mee bezig hier…

  Liked by 1 persoon

 4. Ik ben het roerend met je eens. Alleen niet van dat ‘jongens opletten’. Dat vond ik nou juist leuk. Dat je zo’n klas aansprak met jongens. Dat had iets samenhorigs.
  En ik zit te lachen om je wiegengordijn. Ik had ook kleine bloemetjes voor mijn zoon. En vast niet in blauw. Het was gewoon voor een baby!

  Liked by 1 persoon

 5. Ik denk dat de jongetjes dan toch op de meisjesafdeling moeten gaan zoeken voor wat kleurigs, ze zullen echt niet alles door elkaar gaan hangen hoor, dat zou me verbazen. Ik vind het ook allemaal wat overdreven. Een geboorteslinger met ‘er is een nieuw mensje geboren’ waarom mag dat ineens geen meisje meer zijn?
  En dan dat gedoe over die urinoirs! Waarom niet overal gewone wc’s zoals we die thuis hebben, daar plassen de mannen dan toch ook op en de vrouwen kunnen daar ook op terecht…. of zie ik dat verkeerd… of zijn de meeste mannen gewoon horken die buitenshuis niet netjes kunnen plassen zonder de boel onder te spetteren 😉

  Liked by 1 persoon

 6. Zelf heb ik een genderneutrale WC in huis met genderneutraal WC-papier. Iedereen krijgt bij mij koffie in genderneutrale theemokken. Mijn ouders hadden nog vrouwen- en mannenkopjes. Die laatsten waren groter en minder luxe.

  Zelf heb ik nooit begrepen dat er bij bedrijven, scholen en instellingen dames-, heren- en invalidentoiletten zijn. Invaliden waren dus wel genderneutraal. Zelf ben ik dus goede en schone toilet waar een ieder op mag.

  Toch denk ik dat de Hema mee wil liften met de hype en zo leuk aandacht=reclame krijgen in het journaal.

  Ik vraag met ook af of in de USA de ladies cut wordt afgeschaft. Als man bestelde ik die vaak omdat ik niet zo’n grote vleeseter ben. Idem voor de croque monsieur/madame in Frankrijk.

  Like

 7. Met drie zonen in huis heb ik echt geprobeerd om ook andere dan alleen jongenspullen in huis te halen. Het keukentje, dat vonden ze leuk, maar het strijkplankje werd misbruikt als een soort van kruiwagen ….
  Ooit waren we in New York, daar mocht ik als moeder/vrouw niet bij de herenpashokjes komen om te kijken of de kleding die mijn oudste uitgezocht had wel goed paste. Vond ik belachelijk.

  Liked by 1 persoon

 8. Haha, net als bij jou was de wiegbekleding, eerst twee jongens, geel met een bloemetje. Gewoon handig, niks blauw of roze. Er was een babypop in huis voor de jongens waar de middelste veel mee heeft lopen sjouwen.Hij had trouwens ook een schortje waar hij graag in liep. Dochter interesseerde zich niet voor poppen, heeft alleen als heel klein meisje jurken gedragen en heeft altijd gevoetbald. Deed ik dit allemaal bewust? Nee, vond het normaal, het zal de tijdgeest wel zijn geweest.

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s