Scherven lijmen

De oudheidkundige vereniging van ons dorp had ter opluistering van de jaarvergadering Guus de Wildt uitgenodigd. Hij is de schrijver van het boek ‘De wikkelkinderen van Ilpenstein’. Die wikkelkinderen hebben mij al een tijdje in hun greep. Lees mijn blog maar hier, hier en hier. Ik liet mij deze gelegenheid natuurlijk niet ontzeggen en ik was getuige van een inspirerende lezing over het boek en wat achtergronden over het ontstaan ervan. De schrijver woonde als kind vlakbij het voormalige landgoed. Hij vond daar veel scherven, wat hem op het idee bracht om later archeoloog te worden. Dat heeft anders uitgepakt, hij werd leraar. Toch bleven die scherven hem intrigeren en zoals hij het formuleerde is hij begonnen om in figuurlijke zin de scherven te lijmen. Scherven kunnen een verhaal vertellen. Die zoektocht naar verhalen heeft hij vele jaren later voortgezet, niet als archeoloog op zoek naar nog meer scherven, maar via internet. Het boek van de Wikkelkinderen is hieruit voortgekomen. Het is een mix van historische feiten en de fantasie van de schrijver. Na afloop trok ik de stoute schoenen aan en vroeg om een handtekening van Guus de Wildt. Nog nooit eerder vroeg ik iemand om een handtekening,  maar bij deze gelegenheid moest ik het gewoon doen. Het maakte het voor mij compleet.

4 gedachtes over “Scherven lijmen

  1. Dergelijke lezingen zijn fantastisch en goed dat je die handtekening vroeg. Vooral op dat soort avonden zijn auteurs en andere kenners heel goed te benaderen.
    Ik krijg jeukend vingers als ik de scherven zie. Jaren geleden vrijwilliger geweest bij de archeologische dienst, heel wat scherven gepuzzeld en geplakt, zo leuk om te doen. Helaas kwam er door reorganisatie, maar ook fysieke problemen, een eind aan.

    Liked by 1 persoon

  2. Die stoute schoenen, die heb ik een aantal keren aangetrokken, leuk toch? Kan me de eerste keer nog goed herinneren: kinderboekenweek in de schouwburg van Sittard, en daar zat onder andere Jan Terlouw te sugneren. Ik kreeg twee handtekeningen van hem. Een als schrijver en een als politicus. Jammer genoeg heb ik ze niet meer, maar wel de herinnering.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s