Lijntjes met Ilpenstein

Ik ga binnenkort een excursie maken door Amsterdam. Ik zal dan allerlei adressen aandoen, waar iets te zien valt dat verband heeft met het niet meer bestaande slot Ilpenstein. De eerste gang gaat naar het Rijksmuseum. Daar is op de nachtwacht de bekendste bewoner van Ilpenstein te bewonderen. De man in het midden met rode sjerp is namelijk Frans Banninck Cocq, heer van landgoed Purmerland-Ilpendam. Ik schreef er al vaker over. b1a29a795f735f346ab72a35c40df6d7

Ook kun je in zaal 2.8 de zilveren troffel vinden, waarmee de eerste steen van het Amsterdamse stadhuis is gelegd. Het behoorde tot de inboedel van de bewoners van Ilpenstein.

 

 

jacob-segnet-seine-sohne-van-rembrandt

 

 

In 2015 hing in het rijks een Rembrandt (Jacob segnet seine Söhne) in bruikleen van Museum Schloss Wilhelmhöhe in Kassel. Het hing ooit in slot Ilpenstein. Of het schilderij nu nog in het Rijks hangt is me niet helemaal duidelijk.

 

In het Tassenmuseum Hendrikje hangt 5917e41e9d9181f6e04eb433bdd2eb25‘Voedster met kind’ van Frans Hals. Men heeft even gedacht dat dit schilderij echt was. Helaas is nu duidelijk dat het origineel zich in de Gemäldegalerie in Berlijn bevindt. Het kind op dit schilderij is de moeder van Pieter de Graeff, Catharina ’t Hooft, beiden bewoners van het kasteel.

 

 

 

 

e4d086a7b91f3c94355a684fd458d847

 

We vervolgen onze weg naar de Oude kerk, waar je in een glas-in-lood raam het wapen kunt zien van de familie de Graeff.

 

 

 

 

 

Als sluitstuk gaan we naar het Scheepvaartmuseum waar de trouwportretten hangen van Cornelis de Graeff en zijn eerste vrouw Geertruyd Overlander. Ze zijn geschilderd door Nicolaas Pickenoy . De tweede echtgenote van Cornelis was de eerder genoemde Catharina ’t Hooft.

c72b71f5d04744a8bfe145a3a2c8152a323cf4d55efc9ceda3f0f938bd1458f5

 

 

 

 

 

 

 

 

Al deze informatie heb ik uit het boekje ‘De wikkelkinderen van Ilpenstein’ van Guus de Wildt.

Wie mee wil op excursie kan zich aanmelden.

9 gedachtes over “Lijntjes met Ilpenstein

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s