Waterlands archief

Al vier keer heb ik een cursusles Genealogie gehad in het Waterlands Arrchief in Purmerend. De lessen worden steeds door een andere medewerker van het archief gegeven, ieder met zijn/haar eigen expertise. Ik ga er met veel plezier naar toe. Ik leer de officiële weg te bewandelen om mijn voorvaderen op te sporen. Het gaat veel over gehanteerde begrippen, zodat je teksten beter begrijpt. Maar ook leer je de verschillende soorten bronnen kennen, waar je in kunt zoeken. Je hebt naast het bevolkingsregister de kerkregisters met Doop, trouw en begrafenislijsten. Maar ook notariële aktes, dienstmeidenregisters, militairen administratie, poorterregisters en nog veel meer. Ik sta ervan te kijken, wat er allemaal geregistreerd is, zeker na 1800. Maar toch ook daarvoor is er veel te vinden. Ik ben dan ook met mijn speurtocht naar mijn voorvaderen bij enkele takken al terug tot de 6e generatie. Zo leuk!

9 gedachtes over “Waterlands archief

   1. Ha Jeanne, ja, ik weet hoe verslavend dit kan zijn. Ik heb maandenlang onderzoek gedaan in Schinnens verledenvoor de historische roman die ik afgelopen anderhalf jaar heb geschreven naar aanleiding van een verhaal in de stamboom van Marlies.
    En nu maak ik voor kinderen en kleinkind(eren) een boekje met de stambomen van hun voorouders, niet alleen maar dorre afstammingsrijtjes, maar ook verhalen en omgeving.
    Ik heb echter geen archief van binnen gezien. Ik ben de pastoors dankbaar die dopen, huwelijken en overlijdens in de kerkarchieven hebben genoteerd, mét persoonlijke opmerkingen. Die zijn goud. Net als de gries prairiedoeve die onleesbare handschriften en deftig ingewikkelde juridische taal hebben ontcijferd en gedigitaliseerd. De geschiedenis zit vol met hilarische en onmogelijk geachte feiten. Zo blijken mijn voorouders van vaderskant rond 1600 in Elsloo… hoogduits hervormde predikanten te zijn geweest. En noe dich weer…
    Leuk je blog. Ik ga het volgen.
    Groetjes,
    Jos
    ps weet je dat pastoor Hoen van Schinnen in 1761 alle inwoners van Schinnen per huishouden en straat heeft opgetekend? Allel 1200! En dat je dan -soms tot je verbijstering- kan lezen wie naast (of bij) iemand (in) woonde.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s