Zonaanbidders en Brinken

Afgelopen zondag op de brocante markt op de Brink in Zuidlaren zagen we deze zonaanbidsters genieten en dat deden wij ook. Maar na een kort bezoekje aan de markt fietsten we verder door zonovergoten Drenthe. Het werd een rondje van wel 50 kilometer langs dorpjes als Annen, Eext, Anloo, Rolde, Taarlo, Zeegse en via Midlaren naar huis. We kwamen in elk dorpje wel een Brink tegen. Bijzonder was, dat er in Annen een Brink genoemd is naar Roelof Schuring. Hij was aardrijkskundeleraar  maar vanwege zijn speciale, nieuwe benadering op het aardrijkskunde-onderwijs wordt hij gezien als een grondlegger ervan. In Annen houden ze hem in ere met een monument op de Brink die zijn naam draagt. Zo’n geleerd en beroemd man is er toch maar geboren in Annen, zullen ze gedacht hebben. Als je zoon aardrijkskundeleraar is, moet je bij zo’n monument wel even blijven stilstaan, natuurlijk.Vlak bij het Balloërzand staat midden in een weiland een aparte steen, geen hunebed of zwerfkei dit keer, maar een vierkant blok met kijkgaten, waardoor je naar vier kanten  het landschap als een schilderij kunt bezien.  Het is een monument, voor landschapsarchitect  Harry de Vroome dit keer. Hij is de geestelijk vader van het stroomdal van de Drentse Aa en tijdens zijn leven is zijn ideaal verwezenlijkt.

In Taarlo zat een ooievaar te broeden boven op de paal, midden op de Brink. Dat kan alleen in Drenthe, geloof ik.

13 gedachtes over “Zonaanbidders en Brinken

  1. Jullie genieten daar weer volop volgens mij en al lezende “reizen” wij zo ook een stukje mee door Nederland. Je hebt het trouwens over plaatsen/plaatsjes waar ik nog niet eerder van had gehoord. Misschien een lesje volgen bij je zoon! 😂

    Geliked door 1 persoon

  2. Jouw blog is momenteel voor mij puur nostalgie. Vanuit de stad Groningen heel wat omzwervingen gemaakt in dat gebied, wandelend, fietsend en een enkele keer te paard vanuit de manege in Annen waar ik rijles had. Supertijd gehad in het Noorden. Er woont in Annen nog altijd een vriendin uit die tijd.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s