Marskramerpad: Borne – Oldenzaal

Omdat de weersvoorspelling voor donderdag en vrijdag aan het begin van de week goed was, hadden wij een B&B besproken om eindelijk de twee laatste etappes van het Marskramerpad te gaan lopen. Wat een teleurstelling toen donderdagochtend bleek dat er niets van de voorspelling uit kwam. Het regende. Maar we gingen toch, want de B&B was besproken en er bestaat zoiets als regenpakken. Wij, als mooi-weer-wandelaars hebben die nog niet veel gebruikt. Na een ochtend reizen stapten we uit de trein in een grijs en miezerig Borne. We liepen dwars door de stad naar de rood-witte route toe.

Het miezertje was opgehouden en achteraf bleek dit de enige nattigheid te zijn, die we meekregen deze dag. We zijn er amper nat van geworden, het was perfect wandelweer. Buiten het dorp kwamen we in het typische Twentse landschap te lopen, hoge bomen,

afgekaderde percelen land, met het typische hekwerk voor de streek

een enkele boerderij

en wat erg opviel, de stilte. We kwamen af en toe een dier tegen,

maar waar zijn de mensen, vroegen wij ons af. Het is toch vakantietijd en zelfs recreatieplas Hulsbeek

waar onze route omheen leidde lag er uitgestorven bij. Alleen op het water lieten wat schrijverkes bedrijvigheid zien.

Na 19 km kwamen we Oldenzaal binnen. Centraal in het stadje ligt de Plechelmusbasiliek. We liepen de uit Bentheimer zandsteen opgetrokken kerk even binnen, dat kon nog net voor sluitingstijd. Bepaalde gedeeltes stammen al uit 1150 en waren in Westfaals-romaanse stijl gebouwd. In 1480 is de romaanse zuidbeuk vergroot en kreeg de kerk daar een gotisch uiterlijk.

Oldenzaal heeft een mooi historisch centrum met veel geschiedenis. Ons bliksembezoek doet de stad tekort. Een uitgebreidere kennismaking is voor later ooit.

Nu gingen we kennismaken met onze gastvrouw van de B&B want onze voetjes moesten dringend omhoog. En wat een tref was dit adres, in het centrum, een eigen deur, een kamer met boven slaapkamer, en douche en toilet en een tuin!

Oldenzaal, we komen terug!!

11 gedachtes over “Marskramerpad: Borne – Oldenzaal

  1. Zeer mooie omgeving, een zeer leuk dorpje en dat schrijverke deed me onmiddellijk denken aan het gedicht van Guido Gezelle “Het Schrijverke” Die heeft het dan wel over de waterkever met als wetenschappelijke naam Gyrinus Natans. Jouw foto toont de schaatsenrijder (Gerris lacustris). Dit alles zonder belezend te willen doen hoor…. !! šŸ˜‰

    Geliked door 1 persoon

  2. Na Zuid-Limburg wandelen wij het liefst in Twente, altijd mooi. En onze eigen polder, de Krimpenerwaard niet te vergeten. Wij lopen altijd omdat we afspreken met anderen en die regen, die valt altijd mee.

    Geliked door 1 persoon

  3. Vandaag heb ik met een vriendin de laatste etappe tot in Bad Bentheim voltooid. In Oldenzaal hadden we te weinig tijd en in Bad Bentheim eveneens. Daarom is het mooi om alvast dit verslag met foto’s te lezen. Wij komen voor bezichtiging van deze plaatsen nog wel een keer terug.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s