Sentimental journey deel 2

Ook al kon niet alles worden gedaan, van wat we van plan waren op mijn zoektocht naar het verleden tijdens onze vakantie in Noord-Limburg, vanwege de overstromingen van de Maas. Ik ben toch blij met wat we wel gezien hebben op een paar wandel- en fietstochten, die wij maakten. Mijn familie woont dus al eeuwen langs de Maas. In Belfeld is mijn grootmoeder geboren. Ik weet niet waar, maar ik stelde me bij oudere huizen zo voor, dat ze daar kon zijn opgegroeid.

Hoe vaak zal het water in haar achtertuin gestaan hebben?

Andere voorouders leefden in Grubbenvorst. Daar stuitten we op ondergelopen wegen en geen veerverbinding meer met de overkant.

Bij zo’n oude boerderij en historisch kapelletje van Sint Anna droom ik weg naar vervlogen tijden.

We fietsten naar Melderslo. Daar is een agrarisch museum, De Locht.

Ik had begrepen dat mijn oom, de laatste generatie smid (na 5 voorvaders (hoef)smid) de inboedel van zijn smederij, die hij overgenomen had van mijn opa, heeft verkocht aan dit museum. Dus op deze plek in het museum, was ik dus concreet, het dichtste bij mijn voorouders. Er werd een demonstratie gegeven en misschien gebruikten zij wel gereedschap, dat mijn opa ook in handen gehad heeft.

Ook stond daar nog de heilige Igidius, patroonheilige van de smederijen.

In het museum konden we even ronddwalen door huizen, ingericht zoals een dikke eeuw geleden.

Daar zit nog wel veel herkenning bij van spullen, die wij vroeger zelf nog hadden. Leuk nostalgisch. Ik heb een beetje geproefd aan het bestaan van mijn voorouders. Ik kan nu enkele dorpjes, die ik alleen uit familieverhalen kende wat beter plaatsen, ik heb fietsend en wandelend hun onderlinge afstand tot elkaar gevoeld en ik heb er een beeld bij gekregen. Leuke ervaring!

12 gedachtes over “Sentimental journey deel 2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s