’t Hof Ilpenstein

De boerderij met het imposante dak, die ik vanuit mijn huis zie, staat leeg. Ik heb dit gebouw, dat in 1938 op de plek van het voormalige slot gebouwd is, al van alle kanten en in alle seizoenen gefotografeerd. Ook schreef ik verschillende blogs over de geschiedenis van deze plek. Hier kun je het lezen en doorlinken.

Vorige week kwam ik de erfgenaam van ’t Hof tegen en ik heb hem brutaal gevraagd of ik de schuur van binnen op de foto mocht zetten. Hij was meteen akkoord. En daar reed ik dan voor het eerst de oprijlaan op naar de boerderij. Ik wist niet wat ik er moest verwachten.

Maar het gevolg was dat ik me daar op een middag een tijdje heerlijk heb verloren in het fotograferen van oude muren,

oude meuk,

kaaskuipjes

of misschien wel museumstukken, zoals de torentjes, die misschien nog wel van het oude slot zijn geweest, maar daar is helaas geen zekerheid over.

De nok, die aan de buitenkant 5 torentjes heeft,

ziet eraan de binnenkant zo uit. De 5 gaten konden ze vroeger openzetten en dat was toen de natuurlijke ventilatie in de schuur.

Hier een overzicht van de oude spanten van het gigantische dak van de schuur, die nu nog één moderniteit herbergt.

Ooit was dit natuurlijk een echt boerenbedrijf. Daar getuigen de waterbakken nog van.

De plek ligt in de Nes een polder, die weer ingepolderd is door de Purmer, laag achter de dijk. Leuk om het dorp eens te bezien vanuit dit standpunt.

Wat een pracht plek is dit en de boomgaard staat nog niet eens in bloei,

maar wel bijna!

26 gedachtes over “’t Hof Ilpenstein

 1. Je hebt een heel mooi uitzicht, dat is een feestje.
  Wat aardig van de erfgenaam van ’t Hof, dat is zeker erg interessant om te bekijken.
  Sjanne je hebt een mooi verslag gemaakt, leuke dingen gezien zoals de oude oven die had mijn moeder ook. Hans

  Geliked door 1 persoon

 2. Mijn moeder, Annie Weel-de Lange, was een kleindochter van de oude boer De Boer (van ’t Hof). Ze ging met haar moeder, zijn oudste dochter, in het begin van de vorige eeuw graag op zondagmiddag naar haar opa en vertelde ons later dat hij een aardige man was en dat ze mocht spelen (en stelen!) in de boomgaard met haar neefjes en nichtjes met wie ze altijd contact heeft gehouden.
  Gerard Weel, Hoorn.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s