Werner Mantz

Er is weer iets van mijn ‘to do’ lijst doorgestreept. Mijn verblijf in Maastricht was de perfecte gelegenheid om de fototentoonstelling van Werner Mantz te bekijken in het Bonnefantenmuseum. Mijn verwachtingen waren hoog gespannen en ik ben daarin niet teleurgesteld. De tentoonstelling The perfect Eye is zijn eerste grote overzichtstentoonstelling. Werner Mantz (1901 Keulen – 1983 Maastricht) werd gezien als één van de belangrijkste architectuurfotografen. Hij wist de eigentijdse architectuur op fotografische wijze te begrijpen. Als je bedenkt, dat hij met een giga-camera op pad ging

en ook heel vaak terug ging naar een plek of een gebouw om het juiste licht te vangen, dan neem je echt je petje af voor zijn werk. Heel veel architectuurfoto’s zijn uit zijn Keulse tijd. Je ziet zijn spel met licht, vormen en symmetrie. Heel inspirerend.

Ik vond het leuk om het huis van de huisarts van mijn ouders te herkennen uit het dorp van mijn jeugd.

Maar in deze overzichtstentoonstelling is alles samen gebracht. Ook zijn portretfotografie, dat deed hij met daglicht en speciale uitsnijdingen.

Industriële fotografie met veel Duitse, maar ook Limburgse plekken, zoals de schacht van Emma in Hoensbroek en het Glaspaleis in Heerlen.

Hij woonde en werkte op een gegeven moment in Maastricht. Dat was ook te zien. De Helpoort, Stokstraat en de stadswal.

Ook provinciale wegen uit de buurt kwamen langs. Links de weg van Meersen naar Amstenrade en rechts de Wintrakerberg tussen Heerlen en Sittard. Ik vond dat leuk om te zien in die andere tijd.

8 gedachtes over “Werner Mantz

  1. Terug in de tijd, ik weet wel dat mijn vader vroeger aan zijn camera ook zo’n harmonica toestand had, al was dat een camera die je gewoon in je handen had, dus een stuk kleiner dan die op jouw foto. En de zoeker was ook niet helemaal zoals het hoort, dat resulteerde soms in halve hoofden of zelfs helemaal onthoofde mensen, dan was die foto dus mislukt.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s