Harderwijk

Het uitstapje stond gepland en ondanks de stakingen in het streekvervoer waagden we het erop. De treinen reden immers gewoon, maar de eerste 11 kilometer moesten wel overbrugd worden met de bus. I, C en ik vonden het wel avontuurlijk. We hadden geen tijd mee, dus het ergste wat ons kon overkomen, was, dat we ergens een tijdje moesten wachten. De heenreis verliep alsof er niets aan de hand was. Terug deden we er een halfuur langer over. Prima te doen, dus. We waren blij, dat we toch gegaan waren, want Harderwijk is de moeite waard.

Als oude Hanzestad, vroeger aan de Zuiderzee, getuigt de stad van een eeuwenoude geschiedenis. Overal kom je nog restanten tegen van oude vestingmuren en mooie stadspoorten, Heerlijk om daar doorheen te wandelen.

Sinds 1231 heeft Harderwijk stadsrechten en mocht daarom een vesting bouwen rondom de stad. De geschiedenis van de tijd daarvoor is nog een groot raadsel. Er zijn weinig tot geen overblijfselen gevonden van bewoning, terwijl dat toch logischerwijze zo zou moeten zijn. Een stad ontstaat niet uit het niets. In de middeleeuwen had Harderwijk een gunstige ligging aan een aantal handelsroutes naar Deventer, Elburg, Hattem, Kampen en steden langs de Zuiderzee, de Noordzee en de Oostzee. Daardoor heeft Harderwijk een grote bloeiperiode gekend.

De Noord-Duitse Hanze was een verbond van middeleeuwse steden, ontstaan uit de samenwerking van kooplieden die zich gezamenlijk gingen verdedigen tegen belagers. Door samen te werken konden handelaars zichzelf en hun handelswaar beter beschermen. Deze gevelsteen getuigt van die tijd.

De oude Vischpoort en het pleintje erachter zijn zo sfeervol. Het leuke is ook wel, dat wij er buiten het seizoen zijn. Ik denk dat je hier ’s zomers wel over de hoofden kunt lopen. Daar hadden wij geen last van.

Aan mooie straatjes geen gebrek.

Alles ziet er goed onderhouden uit. Zelfs de putdeksels zijn mooi.

Oude monumenten zijn er ook. Een restant van een kloostermuur alsook uit latere tijden huizen gemaakt van de vestingmuren.

Een tijdlang trok het stadje ook geleerden aan. Deze Linnaeustoren laat zien, dat Boerhave een geliefde gast was hier.

Pittoreske pleinen kom je herhaaldelijk tegen.

Dit plein doet weer wat grootsteedser aan.

Een klooster

en een weeshuis ontbreken niet.

Kortom, genoeg te zien hier en nog zoveel om te ontdekken. Deze kat laat lekker alles aan zich voorbij gaan. Hij vindt het leven wel goed in Harderwijk.

21 gedachtes over “Harderwijk

  1. Mooie beelden die me herinneren aan de eerste en enige keer dat ik Harderwijk bezocht (en er ook het dofinarium bezocht). Ik vond het een heel gezellig stadje en ik heb me de paling langs de kade heel goed laten smaken.

    Geliked door 2 people

  2. Slim om daar nu rond te lopen. ’s Zomers is het er druk en lopen de toeristen in de weg. Nu heb je stemmige foto’s kunnen maken. Leuke plek. Het stelletje in die nis is erg leuk. En als we er nog eens komen ga ik zeker op zoek naar dat putdeksel.

    Like

  3. Wat leuk om eindelijk beeld bij Harderwijk te hebben. Bezochten jullie de fototentoonstelling in het Stadsmuseum (Saskia Boelsums)? Of het Marius van Dokkum Museum? Harderwijk staat al een tijdje op mijn lijstje!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s