Excursie

Vandaag vond de hier aangekondigde excursie plaats in Amsterdam. Marthy had zich aangemeld voor de excursie, dus gingen we op pad. Ik had wel een lijstje van dingen die ik wilde zien, maar wist niet waar precies waar het te vinden was in de verschillende musea. Dus gingen we zelf speuren. We begonnen in het Scheepvaartmuseum. img_2939Bij de kassa had men nog nooit van Cornelis en Geertruid Overlander gehoord, maar een behulpzame gids wees ons de weg. Zij vroeg of we familie waren van deze stinkend rijke mensen. Helaas, nee. Wat waren we verrast dat de huwelijksportretten die we zochten eigenlijk het middelpunt waren in een hele zaal. Daar werd het verhaal verteld over inpolderingen van Purmer, Schermer en Beemster. Heel indrukwekkend.

img_2938 img_2935

 

 

 

 

 

 

 

 

We vervolgden onze route naar de Oude Kerk. Een prachtig gebouw, waarover ik een ander keertje meer laat zien. Nu zochten we een glas-in-lood raam met naam en wapen van Cornelis de Graeff. Er was één groot raam vol wapens en na goed zoeken vonden we het betreffende wapen.

img_2945 img_2946

 

 

 

 

 

 

 

Verder moest er een grafsteen zijn van allemaal leden van de familie de Graeff zoals Maria Overlander, Pieter, Cornelis Jacob Dirkszoon en Catharina Hooft (vrouw van Cornelis) We vonden allerlei interessante grafstenen, maar niet degenen waar we naar zochten. Totdat mijn oog viel op een plateau aan de muur. Het bleek dat ze een hele kapel als familiegraf hadden en wij maar turen op de grond!img_2955

img_2953img_2954

 

 

 

 

 

Na de lunch liepen we naar de Herengracht om het Tassenmuseum te bezoeken. Vlak bij het museum viel mijn blik op een reclamezuil. Ik attendeer Marthy op de figuur op de zuil. Die zullen we later nog gaan opzoeken in het Rijks. Marthy vond het zo’n toevallige ontmoeting met de ‘Ilpendammer’, dat ze hem meteen begon te fotograferen. img_2960We zochten in het Tassenmuseum geen tas, maar een schilderij van Frans Hals ‘Voedster met kind’. Dat kind was Catharina Hooft de tweede vrouw van Cornelis de Graeff. Het schilderij is een kopie. het origineel hangt ergens in Berlijn. We lazen daar ook dat het gebouw waar ’t Tassenmuseum in is gehuisvest, ooit Cornelis’ huis was geweest. Dat was dus de reden om dit schilderij hier op te hangen.img_2966

Als laatste gingen we nog naar het Rijksmuseum. De ‘ Nachtwacht’ was snel gevonden. De man in het zwart met oranje sjerp is Frans Banninck Cocq, echtgenoot van Maria Overlander. Haar vader liet kasteel Ilpenstein bouwen. Het werd dus ook het buitenhuis van Frans en Maria.img_2971Tot slot moesten we nog even op zoek naar een troffel waarmee door Cornelis de Graeff de eerste steen van het stadhuis op de Dam werd gelegd. Deze troffel kwam jaren later uit de inboedel van kasteel Ilpenstein. img_2973Vlak voor sluitingstijd verlieten we het museum. Moe maar voldaan togen we richting huis. Marthy en ik hadden een hele leuke dag samen. We kennen elkaar van onze webblogs, maar we zagen elkaar voor het eerst in levende lijve. Waar zo’n blog al niet goed voor is!

11 gedachtes over “Excursie

  1. houd de Oude Kerk in de gaten, ze zijn in mei 2016 opgenomen in het Kunstenplan van de gemeente Amsterdam en hebben per 1 december interessante expositie van conceptuele kunst van Marinus Broeren.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s