Het land van mijn jeugd

Het prachtige wandelweer hield aan. Dat gaf ons de gelegenheid om weer eens in het land van mijn jeugd rond te gaan kijken. We vonden een ‘oranje-paaltjeswandeling ‘.

Dat bleek een heel gevarieerde wandeling van ruim 15 kilometer, door en rondom Schinnen. Voor mij bekend terrein, maar toch al weer lang geleden, dat ik er voor het laatst gelopen heb. Ik laat u meekijken en in mijn hoofd neurie ik het lied van Wim Sonneveld: Het zegt u hoogst waarschijnlijk niets, maar het is het land waar ik geboren/opgegroeid ben……….

Herinneringen vertekenen, ik vond ‘ons’ bos opeens erg dichtbij.

Het uitzicht van boven aan het bos, was vrijwel onveranderd.

De Muldermolen, die nu functioneerde als terras, ken ik nog uit de tijd, dat het echt in bedrijf was. De natuur eromheen is onherkenbaar veranderd. De Muldermolen ligt nu aan de rand van een natuurgebied met een meertje, ontstaan uit het afval van de mijnen, dat daar gedumpt werd.

Binnen in het restaurant hing een schilderij met de situatie, zoals ik dat nog gekend heb (behalve paard en wagen), met een weg rechtstreeks naar de Alfa-brouwerij en op de achtergrond de Muldermolen. Ik zie me gaan op dat weggetje, samen met mijn broer op de step, op weg naar mijn vader, die op de brouwerij werkte. Ik voel me opeens heel oud, als ik dat allemaal zo zie.

Langs de Geleenbeek ging het

richting kasteel Terborgh (onze trouwlokatie)

en daarna klommen we in het Stammerderbos omhoog

naar Sweykhuizen

via het Danikerbos naar het plateau bij Puth.

Een afdaling naar Wolfhagen was ook weer goed voor prachtige vergezichten. Ik genoot met volle teugen.

Als afsluiting mochten we op het verjaardagsfeestje van mijn zwager aansluiten. Niet verkeerd als je kunt uitrusten met een stukje echte Limburgse vlaai.

18 gedachtes over “Het land van mijn jeugd

  1. Mijn achtertuin zal ik maar zeggen. Ik kom er wekelijks wel een keer door en langs. Er loopt een wandel/fiets weg van Kasteel Hoensbroek langs de Geleenbeek tot aan de visvijver in Schinnen. Dat is een mooie afkorting voor de reguliere route.

    Geliked door 1 persoon

  2. Prachtige omgeving.
    Wij fietsten gisteren door de dreven(Salland-Twente) uit mijn jeugd. Ook hier een ander gewijzigd, maar toch ook nog veel herkenbaars. Ik was verrast dat de watertoren er nog precies zo stond als dik 60 jaar geleden. Over oud worden gesproken.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s