Nehalennia

Meerdere keren o.a. hier heb ik geschreven over linken met kasteel Ilpenstein. Er stond nog een voorwerp op mijn lijst, dat gevonden is in de inboedel van kasteel Ilpenstein. Het is te zien in het Rijksmuseum van Oudheden. Nu we toch in Leiden waren gingen we op zoek. In het boek ‘Wikkelkinderen van Ilpenstein’ wordt verteld dat er in de tuin van kasteel Ilpenstein een Nehalennia gestaan heeft. Jacob van Lennep schrijft er in 1823 over in zijn ‘Bildungsreise der lage landen’. Hij oncijferde de ingebeitelde letters: de naam van de godin en die van de schenker Dacino zoon van Liffio. In het museum stond een hele verzameling Nehallenia’s. Maar er was er maar één met bovenstaande tekst, dus dat moet wel de Nehallenia van Ilpenstein zijn.Achtergrondinformatie uit een nieuwsblad van de gemeente Purmerend: Volckert Overlander, schepen en burgemeester van Amsterdam, liet in 1622 kasteel Ilpensteijn bouwen in de Nes aan het einde van de huidige Westerweg. Het laatste deel van de Oosterweg herinnert daaraan met de naam Hofweg. Kasteelheren waren onder anderen Frans Banning Cocq, heer van Purmerland en Ilpendam, die als kapitein van de schutterij staat afgebeeld op de Nachtwacht van Rembrandt, de families De Graeff en Jacob Gerrit van Garderen. Een graag geziene gast op het kasteel was raadpensionaris Johan de Witt. Het kasteel werd in 1872 verkocht aan Brantjes, die het liet afbreken en er een boerderij bouwde. In de kasteeltuin stond een Nehalennia-steen. Dat was een altaar voor Nehalennia, godin van de vruchtbaarheid en beschermvrouwe van zeelieden en vissers. Volgens de overlevering was de steen ooit door een visser opgevist uit het Purmermeer.

Een Nehallenia is een Keltisch of Germaans votiefaltaar. Hier staat de Zeeuwse geschiedenis erover te lezen. en dit is ook een  mooie site. Het blijft apart dat er in ons dorpje in Noord Holland zo’n Zeeuws votief-altaar is gevonden.

7 gedachtes over “Nehalennia

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s